Китай ще инвестира 1.5 млрд. долара в България

Китай ще инвестира 1.5 милиарда долара в българската икономика, съобщи Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата. По думите му вече е подписан меморандум с икономическото министерство за изграждането на няколко завода, които ще отворят между 300 и 500 работни места.

Пекин проявява интерес към инвестиции в енергетиката, инфраструктурата и селското стопанство.

Единият проект е за българско-китайска индустриална зона край София. Тя ще се простира на около 2000 декара край Божурище. Този проект се рекламира от правителството на ГЕРБ вече трета година. Замисълът е там да се направи логистичен център и индустриален парк. Има и вариант това да стане и във Варна, защото пристанището е предимство за развитието на такива проекти, посочи Азманов.

Миналата седмица по време на световен икономически форум във Варшава китайският премиер Вън Цзябао обяви, че страната му ще инвестира 10 млрд. долара в държави от Централна и Източна Европа. Целта е стокообменът между Европа и Китай да достигне 100 млрд. долара. В момента той възлиза на 52.9 млрд. долара. За да бъдат усвоени парите, Пекин ще създаде Агенция за насърчаване на инвестициите към китайското министерство на търговията, уточни Азманов.

Още 500 млрд. долара пък ще могат да усвоят страните от Източна и Централна Европа, Южна Америка и Африка чрез програма на Китайската банка за развитие в следващите 5 години.

Очаква се през ноември в България да се състои голям икономически форум, на който ще присъстват големи китайски инвеститори. Той ще е част от "Китайска икономическа инициатива в Европа".

Споделяне

Още от Бизнес