Китай ще отложи срещата на върха с Източна Европа в София

Премиерите на Китай, Унгария и България - Ли Къцян, Виктор Орбан и Бойко Борисов по време на срещата в Будапеща през ноември миналата година

Китай възнамерява да разреди годишните срещи на върха със страните от Източна Европа, които пораждат опасения в западните столици, че Пекин се стреми да разцепва континента, твърдят трима европейски дипломати, цитирани от Ройтерс.

Според тях има индикации, че Китай може да отложи следващата среща във формата "16+1", която трябва да се състои в българската столица София по-късно тази година, и да участва занапред в такива срещи веднъж на 2 г., вместо всяка година.

Евентуалната промяна идва на фона на безпокойство в Пекин от критиките срещу тези срещи на върха в Брюксел, Берлин и други столици, и в момент, когато ЕС обсъжда мерки за по-стриктен контрол върху изкупуването на европейски компании от китайски съперници.

Някои дипломати са позовават също така на разочарование в Китай и Източна Европа от бавния напредък на договорените по този формат проекти.

Годишните срещи във формат "16+1" започнаха във Варшава през 2012 г. Миналата година домакин бе Будапеща (през ноември).

Според друг европейски дипломат на най-високи нива в китайското правителство е взето решение за понижаване на профила на срещите на върха с Източна Европа поради опасения, че те вредят на имиджа на Пекин и подкопават по-големите му цели в Европа. Китайското външно министерство не е отговорило на искане за коментар по въпроса.

Говорител на българското правителство е казал, че София се фокусира върху ролята си на ротационен председател в ЕС през първата половина на 2018 г. и няма насрочена дата за следваща среща на върха по формата "16+1".

Форматът, освен Китай, включва 16 страни - членките на ЕС България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, както и нечленуващите в ЕС Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна Гора и Сърбия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа