Китай смята да намали митата за американски автомобили

Китай смята да намали митата за американски автомобили

Китай се готви да намали вносните мита за произведените в САЩ автомобили - стъпка, която бе представяна от президента на САЩ Доналд Тръмп като отстъпка, постигната при търговските разговори в Аржентина. Това съобщи Блумбърг, като се позова на свои източници.

Предложение да бъдат намалени митата на автомобилите, произведени в САЩ, от 40 на 15 процента е представено на китайския кабинет, за да бъде обсъдено през идните дни, се посочва в информацията, цитирана от Ройтерс.

Пекин повиши митата за вносните американски автомобили до 40 процента през юли, което принуди много автомобилопроизводители да вдигнат цените си.

Китай се съгласи да намали и премахне митата върху автомобилите, внасяни от САЩ. Сега митата са 40 процента, написа в Туитър миналата седмица Доналд Тръмп.

Китайският президент Си Цзинпин и Доналд Тръмп се споразумяха по-рано този месец в Аржентина за 90-дневно прекратяване на огъня в търговската война, за да дадат време за преговори между двете най-големи световни икономики.

По-рано тази година САЩ наложиха мита върху вносни китайски стоки за над 250 милиарда долара. Китай отговори с мита върху американски внос за 110 милиарда долара, включително коли, самолети и соя.

Преди да бъде постигнато примирието Тръмп заплашваше да увеличи сегашните мита и да обложи останалия китайски внос в САЩ, който общо е над 500 милиарда долара годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес