Китай смята да забрани "копаенето" на биткойни

Китай смята да забрани "копаенето" на биткойни

Влиятелната Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) на Китай иска да забрани "копаенето" на биткойни, според проектосписък на дейности, които трябва да бъдат спрени, съобщават Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА във вторник.

Китай е най-големият пазар за компютърен хардуер за "копаене" на биткойни и други дигитални валути, въпреки че такива дейности първоначално попадаха в сивата регулаторна зона, отбелязва Ройтерс.

Комисията обяви снощи, че иска мнението на обществеността по преразгледан списък със сектори, които тя иска да насърчи, ограничи или елиминира. Списъкът за първи път бе публикуван през 2011 година.

В проекта на ревизирания списък "копаенето" на криптовалути, включително биткойни, е прибавено към над 450 дейности, които според комисията трябва да бъдат спрени, тъй като не се обхващат от съответните закони и регулации, не са безопасни, хабят ресурси или замърсяват околната среда.

Не се посочва конкретна дата или начин как да бъде елиминирано "копаенето" на биткойни, което означава, че тази дейност трябва да бъде прекратена незабавно, се отбелязва в документа. Обществеността има срок до 7 май да коментира предложенията.

Миналата седмица цената на биткойна скочи близо 20 процента, отбелязвайки най-добрия си ден спрямо максимумите от 2017 година, и прехвърли прага от 5000 долара за първи път от средата на ноември, като анализаторите и дилърите признаха, че са озадачени от скока.

Днес биткойнът се търгуваше на равнище 5190 долара.

Секторът на криптовалутите е подложен на строг контрол в Китай от 2017 година, когато регулаторните власти започнаха да забраняват първично предлагане на валутата и затвориха местните борси за криптовалути.

Китай също така започна да ограничава "копаенето" на криптовалути, принуждавайки много компании, сред които някой от най-големите в света, да пренесат централите си на други места по света.

Споделяне

Още от Бизнес