Китай забрани вноса на свинско от Германия заради заради африканска чума

Китай забрани вноса на свинско от Германия заради заради африканска чума

Китай наложи забрана за внос на свинско месо от Германия, след като тази седмица бе потвърден първият случай на африканска чума по свинете (АЧС) при диво прасе в провинция Бранденбург близо до границата с Полша. Това съобщиха китайските митнически власти, цитирани от ДПА.

По информация на митниците забраната влиза в сила веднага.

Всички пратки със свинско месо, диви прасета или продукти от свинско, доставяни отсега нататък, ще бъдат унищожавани или връщани, а доставките, изпратени преди съобщението, ще бъдат внимателно проверени, преди да бъдат допуснати до пазара.

Нанесен е опустошителен удар на германските производители на свинско, които губят най-големия си износен пазар извън ЕС, отбелязва ДПА.

Германското министерство на земеделието обяви в съобта, че все още не е получило писмо за забраната от китайските власти.

В петък Берлин съобщи, че спира износа на свинско месо за Китай и още няколко страни извън ЕС.

Министерството на земеделието води разговори с няколко държави извън ЕС за по-нататъшни търговски възможности. Целта е забраната да бъде сведена само до продукцията от засегнатите германски региони, както е в търговията с ЕС.

Африканската чума по свинете обикновено е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората.

По-рано при установяване на случаи в няколко европейски страни доведе до масово клане на диви и домашни свине, които са били в контакт с тях.

Износът на свинско от Германия, най-големия производител в Европа, за Китай за миналата година възлиза на 1.2 милиарда евро.

Споделяне

Още от Бизнес