Китайски космически апарат се приземи успешно на Марс

Си Цзинпин приветства аерокосмически отрасъл на страната

Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс, съобщи държавната осведомителна агенция "Синхуа", цитирана от световните агенции.

Модулът за кацане на космическия апарат "Тянвън-1" кацна на Червената планета тази сутрин заедно с намиращия се на борда му марсоход "Чжужун".

"Тянвън" излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител "Чанчжън-5" от космодрума "Вънчан" в югоизточната китайска провинция Хайнан и достигна орбитата на Марс през февруари 2021 г.

Така Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета, отбелязват агенциите. Това е и пореден напредък за китайската космическа програма.

Полетът е един от най-трудните, които Китай е предприемал. Кацането е огромно предизвикателство, тъй като Марс има своя собствена атмосфера за разлика от Луната.

Ако всичко върви по план, марсоходът "Чжужун", кръстен на китайския бог на огъня, ще изследва Червената планета в продължение на поне три месеца.

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири соларни панела и може да се движи по повърхността на Марс с 200 метра в час.

На него има научни прибори, които ще бъдат използвани за събиране на сведения за състава на повърхността на планетата и нейните геоложка структура и климат.

Сега, когато осъществи първото си кацане на Марс, новата космическа сила иска да настигне САЩ, които изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

През 70-те години Съветският съюз осъществява успешно кацане, но в крайна сметка губи връзка с космическата си сонда.

Пекин постоянно разширяваше космическата си програма през последните няколко години и има планирани мисии за десетилетия напред.

Китайската мисия е единият от три полета до Марс, излетели от Земята миналото лято. Другите изстрелвания бяха на САЩ и Обединените арабски емирства. Американският марсоход "Пърсивиърънс" се приземи през февруари.

Китайският президент Си Цзинпин поздрави представителите на аерокосмическия отрасъл на Китай за успешното кацане на "Тянвън-1" на Марс, предаде ТАСС.

"На стогодишнината на Китайската комунистическа партия мисията "Тянвън-1" успешно кацна на Марс, от името на ЦК на ККП, Държавния съвет и Централния военен съвет на Китай горещо ви поздравявам", се казва в телеграмата, цитирана от агенция "Синхуа".

Държавният глава отбелязва, че успешното кацане на апарата на Червената планета е ознаменувало нов етап в китайските междупланетни изследвания.

Си, който освен държавен глава едновременно с това е и ръководител на Китайската комунистическа партията, изрази увереност, че представителите на аерокосмическия отрасъл ще продължат усърдната си работа в областта на изследването на космоса и ще допринесат още за развитието на човечеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?