Китайски нобелист за литература заяви, че цензурата понякога е необходима

Китайски нобелист за литература заяви, че цензурата понякога е необходима

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература - китаецът Мо Ян, който е критикуван за тесните му отношения с Китайската комунистическа партия, сравни цензурата с проверките за безопасност по летищата и даде да се разбере, че според него  тя понякога е необходима, предаде Асошиейтед прес.

Мо заяви, че не смята, че цензурата трябва да е препятствие пред истината, но че клеветите и слуховете трябва да се цензурират.

Той заяви това на пресконференция в Стокхолм, където ще прекара няколко дни преди да получи Нобеловата награда за литература на церемония в понеделник. Обсъждайки този деликатен за авторитарния комунистически режим на Китай проблем, Мо сравни цензурата със строгите процедури за безопасност, през които е трябвало да мине на летището на път за Стокхолм.

"Когато вземах самолета и минавах през митницата, те също искаха да ме проверят - дори ме накараха да махна колана и обувките си. Смятам обаче, че подобни проверки са необходими", каза той.

Мо избегна да отговори на въпроси за сънародника му Лю Сяобо, който през 2010 г. стана Нобелов лауреат за мир, но продължава да е в затвора. По-рано Мо каза единствено, че се надява Лю да бъде скоро освободен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят