Китайският Грейт уол проявява интерес към Фиат Крайслер

Китайският Грейт уол проявява интерес към Фиат Крайслер

Китайският автомобилостроител Грейт уол (Great Wall) се интересува от придобиването на част или цялата автомобилна група Фиат Крайслер (Fiat Chrysler Automobiles - FCA), съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на китайската компания.

Спекулациите за китайския интерес към собственика на марките Джип (Jeep) и Рам (Ram) започнаха миналата седмицата, когато излизащият в Детройт седмичник "Отомотив нюз" (Automotive News), написа, че американско-италианският автомобилен гигант е отхвърлил оферта за придобиване на неназован китайски автомобилостроител. Оттогава няколко китайски автомобилни компании отрекоха да имат подобни планове.

Що се отнася до този въпрос в момента имаме намерение за придобиване. Интересуваме се от Фиат Крайслер, съобщи по телефона за Ройтерс представител на отдела за връзки с пресата на Грейт уол. Той не даде повече подробности.

Главният изпълнителен директор на Фиат Крайслер Серджо Маркионе търси партньор или купувач за седмия по големина автомобилостроител в света, за да може да се справи с нарастването на разходите, да отговори на изискванията за отделяните вредни емисии и да разработи технология за електромобили и безпилотни коли.

Евентуалното придобиване от Грейт уол би било смела и една от най-крупните промишлени сделки в Китай досега.

По-рано в понеделник двама души, запознати с въпроса, посочиха, че Грейт уол е поискал среща с Фиат Крайслер с цел да направи предложение за цялата или част от италианско-американската автомобилна група.

Също днес "Отомотив нюз" писа, цитирайки електронно писмо на президента на Грейт уол Ван Фънюин, че компанията му се е свързала с Фиат Крайслер, за да изрази интерес по-специално към марката Джип (Jeep). Представител на китайската компания е потвърдил интереса, но уточнил, че Грейт уол все още не е отправил официална оферта и не се е срещал със съвета на Фиат Крайслер.

Евентуален опит за придобиване на цялата или част от италианско-германската група, ако бъде успешен, ще позволи на Грейт уол да ускори планираното си налагане на пазара в САЩ, посочиха двама души, запознати с въпроса.

Те допълниха, че Грейт уол от известно време планира да навлезе на американския пазар, главно като обнови някои от ключовите си продукти.

Засега от Фиат Крайслер не потвърждават нищо по темата. Грейт уол не се е свързвал с Фиат Крайслер във връзка с марката Джип или друг въпрос, свързан с бизнеса на компанията, се посочва в съобщение на Фиат Крайслер, разпространено в понеделник.

Споделяне

Още от Бизнес