Китайският президент обеща реформи и откритост

През настъпващата 2013 г. Китай ще продължи да води политика на реформи и на откритост, увери китайският президент Ху Цзинтао в новогодишното си обръщение, цитирано от Ройтерс.

Той подчерта, че през 2013 г. китайският народ ще продължи да носи високо вдигнато знамето на социализма, белязан от китайската специфика. Ху обеща и социалистическа модернизация през новата година.

В края на словото си, излъчвано по китайската телевизия, президентът засегна и някои световни въпроси. Той призна, че международната ситуация продължава да е белязана от сложни и дълбоки промени.

Ху припомни, че мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната изгода са нещата, към които се стремят народите на всички страни по света.

Президентът посочи, че човечеството има само една Земя и за да могат хората да плават напред в общата лодка, в която се намират, то те се нуждаят от мир и от мирно развитие.

Обещанията на президента за реформи в Китай идват в момент, в който в страната се разпространява дръзко писмо, подписан от водещи юристи, учени и правозащитници, в които те призовават за политически промени, предаде Ройтерс.

В писмото 73-те души, поставили подписа си под него, посочват, че Китай е заплашен от пропита с насилие революция, ако политическите реформи не бъдат осъществени.

За писмото за първи път беше съобщено по-рано този месец.

В друго писмо около 65 китайски учени, юристи и правозащитници също поискаха промени и настояха висши китайски комунистически чиновници да разкрият финансовите си авоари. Според тях това било най-добрият начин да се сложи край на корупцията в Китай, посочва Ройтерс.

Същевременно днес беше съобщено, че петима китайски активисти са преодолели мерките за сигурност и са посетили за кратко съпругата на китайския Нобелов лауреат за мир Лю Сяобо - Лю Ся, предаде Асошиейтед прес.

Визитата е била направена миналия петък и е била документирана от активиста Ху Цзя. Клипът беше разпространен в сайта ЮТюб.

Петимата активисти са искали да отбележат заедно със съпругата на Лю Сяобо неговия рожден ден.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?