Китайският президент в Кремъл, Путин го нарече "приятел"

Си Цзинпин и Владимир Путин се срещат в Кремъл в сряда

В Кремъл започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и гостуващия китайски президент Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес. Поредната среща на високо равнище е потвърждение на все по-тесните отношения между двата бивши комунистически съперника от времето на Студената война, отбелязва АП.

Си, който пристигна в Москва по-рано днес, ще присъства на церемония за откриване на китайски завод за леки коли и ще отиде в московската зоологическа градина, на която носи специален подарък - две китайски панди. Той ще бъде и сред ключовите чуждестранни лидери, участващи в най-престижния руски икономически форум в Санкт Петербург.

Путин и Си се срещат в Русия точно когато други световни лидери се събират на южния британски бряг за ознаменуване на 75-годишнината от западния съюзнически десант, открил втория фронт срещу нацистка Германия през 1944 г.

Путин, който взе участие във възпоменателните церемонии във Франция по същия повод преди 5 години, този път не бе поканен. Русия не участва в този десант, но бившият Съветски съюз изиграва ключова роля за разгрома на нацистка Германия на Източния фронт, отбелязва АП.

В кратко слово преди началото на днешните руско-китайски разговори на високо равнище в Кремъл Путин нарече китайския гост "приятел", а Си изрази надежда за успех на диалога.

"Убеден съм, че тази визита ще доведе до нови впечатляващи успехи в двустранните отношения, които ще са все по-добри", заяви Си Цзинпин, цитиран от Франс прес.

Очаква се разговорите между лидерите на Русия и Китай да приключат с подписването на около 30 споразумения.

След срещата между Путин и Си ще бъде даден прием в чест на китайския президент, последван от вечер в "Болшой театър" по случай 70 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай.

От Москва Си Цзинпин ще замине за Санкт Петербург, където утре и вдругиден ще е почетният гост на Петербургския международен икономически форум.

Това държавно посещение на китайския президент е "ключово събитие за двустранните ни отношения", увери Путин и припомни, че през 1949 г. Съветският съюз става първата държава, признала Китайската народна република, ден след обявяването ѝ.

В последните години двете страни заемат сходни външнополитически позиции в ООН и по важни международни въпроси като Сирия и иранската ядрена програма, припомня АП.

Русия се стреми към все по-близки отношения със съседен Китай на фона на отслабването на връзките между Москва и Запада заради украинската криза, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?