Клаус Йоханис е фаворит за президентските избори в Румъния

Президентът Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис остава фаворит за президентските избори в края на тази година, а съперникът му на втория кръг може да бъде председателят на Сената Калин Попеску Таричану или бившият премиер Виктор Понта. Това сочат данните от проучване на социологическия институт ИМАС, цитирано от в. "Адевърул".

Премиерът Виорика Дънчила, която е кандидатът на управляващата Социалдемократическа партия, е класирана едва на шесто място, според допитването, направено по поръчка на радио Европа ФМ.

41,7 процента от румънците са заявили, че биха гласували за Клаус Йоханис, ако президентските избори бяха следващата неделя. На второ място е лидерът на Алианса на либералите и демократите Калин Попеску Таричану с 13,8 процента, а на трето - председателят на Про Румъния с 12,9 процента.

На четвърто място румънците поставят лидера на партия ПЛЮС Дачиан Чолош с 10,4 процента от намеренията за вот. На пето място е лидерът на Съюз за спасение на Румъния Дан Барна с 9,4 процента, а след него се нарежда Виорика Дънчила със 7,5 процента.

На последните места са лидерът на Партия Народно движение Еуджен Томак с 2,5 процента и лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор с 1,5 процента.

Проучването е осъществено по телефона в периода 15 юли - 2 август сред 1010 пълнолетни граждани.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?