Междуправителствената експертна група по климатичните промени на ООН

Климатичните промени почти изцяло се дължат на човешка дейност

Може да се наложи до края на века парниковите емисии да се намалят до нула

Климатичните промени почти изцяло се дължат на човешка дейност

Климатичните промени са факт, те почти изцяло се дължат на човешка дейност и за ограничаване на опасните последици от тях може да се наложи парниковите емисии да бъдат сведени до нула през този век, обяви Междуправителствената експертна група по климатичните промени на ООН, цитирана от Асошиейтед прес.

Четвъртата и последна част от доклада на Междуправителствената експертна група по климатичните промени не поднася изненади, защото обединява представеното в трите предишни доклада, издадени за 13 месеца. Обобщеният вариант подчертава с рязък тон мащаба на климатичните промени.

Парниковите емисии, главно от изкопаеми горива, ще трябва да бъдат сведени до нула до края на века, за да има шанс покачването на температурата да се поддържа под нивото, смятано за опасно. Несправянето с тази задача може да изведе човечеството на път с "необратими" последици за хората и околната среда, подчертава докладът.

Някои такива последици вече се наблюдават, като покачването на морското равнище, затоплянето и подкиселяването на океаните, топенето на ледниците и арктическия лед, по-честите и силни горещи вълни.

Сред мрачните прогнози докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени дава и надежда. Съществуват средства за ограничаване на парниковите емисии.

Хората просто трябва да се справят с пристрастяването си към изкопаемите горива, които са в основата на глобалната енергетика и транспорт, но замърсяват атмосферата. Ограничаването на парниковите емисии обаче няма да се отрази значително върху икономическия растеж, а само с 0,06 пункта.

Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени трябва да послужи като основа на политиците в преговорите за постигане на глобално споразумение до края на 2015 г. Международната общност си е поставила за цел покачването на температурите да не надхвърли 2 градуса Целзий до края на века.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят