Клинтън се прицелил към поста генерален секретар на ООН

Бившият американски президент Бил Клинтън има намерение да стане генерален секретар на ООН след като в началото на 2006 г. изтече мандата на сегашния ръководител на организацията Кофи Анан.

За плановете на 58-годишния Клинтън информира Юнайтед прес интернешънъл, позовавайки се на неназован източник от обкръжението на бившия президент и на високопоставен представител на ООН. "Той определено има такива намерения", посочва източникът.

Според американски дипломати кандидатурата на Клинтън може да намери широка поддръжка сред страните - членки на ООН. Те смятат, че Клинън може да "съживи" работата на международната организация и издигне нейния престиж.

Има недоволни, които твърдят, че на ООН не ѝ стига настойчивост и воля да приведе в действие своите решения, казва представител на организацията и добавя, че е много вероятно Клинтън да успее да промени тази ситуация.

В цялата си история ООН никога не е била оглавявана от представител на САЩ. Според експерти на ООН, след като постът генерален секретар е бил заеман от представителя на Близкия Изток Бутрос Бутрос Гали, а след него дойде Кофи Анан, представител на Африка, сега е ред на азиатски кандидат. Все още няма официална процедура по подбор на нови кандидати, но в неформален план Китай започна да подготвя почвата за издигане на външния министър на Тайланд Суракиарт Сатиратай, чиято кандидатура за най-високия пост в ООН се поддържа и от САЩ.

В момента Клинтън се възстановява след четворен байпас, който му бе извършен на 6 септември. Лекарите оценяват състоянието му като много добро и се очаква в понеделник да се включи в предизборните прояви на кандидат - президента на Демократическата партия Джон Кери.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?