Ключов свидетел по "Суджукгейт" е поискал охрана

Разследването срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов е на финалната фаза

Ключов свидетел по "Суджукгейт" е поискал охрана

Специализираната прокуратура е взела мерки за незабавна защита на ключов свидетел по делото срещу бившия депутат Живко Мартинов чрез осигуряване на личната му физическа охрана, съобщи в четвъртък държавното обвинение.

Живко Мартинов е основен обвиняем по т.нар. афера "Суджукгейт", свързана с оплакване на добрички бизнесмен. Ексдепутатът от ГЕРБ му поискал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе "Елена" от името на премиера Борисов.

Бившият депутат се разследва от миналия юли и за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Лаконичното обяснение на спецпрокуратурата в четвъртък бе, че са "налице основания да се предполага, че заради дадените от него (свидетеля, б. р.) свидетелски показания може да възникне реална опасност за живота и здравето - на него и на семейството му".

На МВР е разпоредено да охранява денонощно свидетеля и членове на семейството му. Самият свидетел е поискал да бъде пазен, докато друг се е отказал от предложената от прокуратурата охрана.

Досъдебното производство срещу Живко Мартинов от ГЕРБ е във финална фаза и съвсем скоро ще бъде внесен обвинителен акт, казаха още от прокуратурата.

Извършва се проверка и на разследванията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по делото. На 17 декември колите на жената на Кирил Костов и на Людмил Ганчев бяха опожарени.

Предмет на проверка от Специализираната прокуратура са и всички сигнали, съдържащи твърдения за престъпни деяния от лица, имащи отношение към наказателното производство срещу Мартинов.

Още по темата
Още от България

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?