Ключови частични избори в Джорджия решават кой ще контролира Сената на САЩ

Ключови частични избори в Джорджия решават кой ще контролира Сената на САЩ

Ключови избори за две места в Сената на американския Конгрес се произвеждат днес в щата Джорджия, предаде Франс прес. Предварителното гласуване започна още в средата на декември.

Вотът ще определи какъв ще е балансът на силите в Сената.

В Джорджия двама сенатори републиканци (Кели Лофлър и Дейвид Пердю), заемали досега места в горната камара на американския Конгрес, ще се съревновават с двама демократи (Рафаел Уорнок и Джон Ософ). Ако Лофлър и Пердю успеят да съхранят местата си в Сената, Републиканската партия ще разполага с мнозинство от 52 места в горната камара на Конгреса, която е общо със сто места. Това ще позволи на републиканците да блокират голяма част от законодателните инициативи на Байдън след встъпването му в длъжност като президент на 20 януари.

Ако Уорнок и Ософ спечелят частичните избори, това ще означава, че както републиканците, така и демократите ще разполагат с по 50 места в Сената. В този случай бъдещият вицепрезидент Камала Харис ще има правото на решаващ глас в Сената и така везните там ще се наклонят на страната на демократите. При това положение ще бъде по-лесно за Байдън да прокарва инициативите си, тъй като демократите контролират и Камарата на представителите (долната камара на Конгреса).

Допитванията до последно показваха, че битката в щата е оспорвана.

В последните часове на предизборната кампания в Джорджия се включиха и американският президент Доналд Тръмп и избраният за президент на САЩ Джо Байдън. Джо Байдън участва в проява в Атланта, столицата на Джорджия, а Доналд Тръмп - в Далтън в последния си голям митинг, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Тръмп призова гласоподавателите в северната част на щата Джорджия да отидат да гласуват днес на изборите, които ще определят коя партия ще контролира Сената, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че "залогът на тези избори не може да бъде по-висок", предупреждавайки събралото се множество от няколко хиляди души, че демократите може да спечелят контрол над Сената.

Той отново повтори невярното твърдение, че е спечелил президентската надпревара в Джорджия. Представители на изборните власти и от двете партии публично обявиха, че изборите в щата са били редовни, а международни наблюдатели потвърдиха, че по време на вота не е имало сериозни нередности. Тръмп заяви обаче, че се е явявал два пъти на избори в Джорджия и че "е спечелил и двата пъти".

На митинг в столицата на Джорджия Атланта избраният за президент Джо Байдън посочи, че "един щат може да начертае пътя не само за следващите четири години, но и за следващото поколение". Байдън благодари на жителите на щата Джорджия, че са го направили първия кандидат за президент от Демократическата партия, който печели в този щат от три десетилетия. Той поиска подкрепа от привържениците си още веднъж на днешния балотаж за две места в Сената, от който зависи балансът на силите в Конгреса и влиянието на неговата администрация, информира Асошиейтед прес. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?