Ключови министри в Гърция запазват постовете си в новия кабинет

Ключови министри в Гърция запазват постовете си в новия кабинет

Гръцкият премиер Костас Караманлис обяви във вторник състава на новото правителство, в което мястото си запазват ключови фигури от предишния кабинет, предадоха световните агенции.

Министерството на външните работи остава под разпореждането на Дора Бакояни, постовете си запазват министрите на финансите Йоргос Алогоскуфис и на отбраната Вангелис Меймаракис.  В правителството остават и министърът на вътрешните работи Прокопис Павлопулос, колегата му по околната среда Йоргос Суфляс, както и министрите на заетостта Василис Мангинас и на здравеопазването Димитрис Аврамопулос.

Досегашният министър на развитието Димитрис Сиуфас, който отговаряше за енергийните проекти,  в това число и този за петролопровода Бургас-Александруполис, бе издигнат на поста председател на парламента, а неговото място се заема от Христос Фолиас. Нови са министрите на образованието, на туризма, на транспорта и на правосъдието, както и на културата

Запазването на ключовите министри се тълкува от анализаторите като продължаване на политиката, която провеждаше и бившия кабинет на Карамалис.

Очаква се новото правителство, в което ще има 18 министри и 23 заместник-министри. Очаква се те да встъпят в длъжност в сряда.

Консервативната партия "Нова демокрация" победи на предсрочните парламентарни избори на 16 септември, пращайки 152-ма депутати в 300-местния парламент.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?