Кмет на столичен район сигнализира за фалшиви документи за строеж

Мястото на евентуалния строеж. Сн. Google Maps

Сигнал за евентуална фалшификация на документи от инвеститор, който иска да строи 7-етажна сграда, е внесъл кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Сигналът е подаден до полицията и се основава на съмнения за автентичността на документи, подадени при процедурата за одобряване на инвестиционните проекти за зданието.

От районната администрация съобщиха, че са получили преписка за одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж на 7-етажна сграда със смесена обществено-обслужваща функция на ъгъла между улиците "Свето Преображение" и "Д-р Атанас Москов" в "Младост 3". От администрацията поискали допълнителни документи от инвеститора, които са внесени на 16 март. При прегледа им екипът на района забелязва несъответствие в подписите върху допълнителните документи. Те трябва да са на едни и същи хора, но в различните книжа изглеждат по различен начин. Освен това всички подписи сякаш са направени с един и същи химикал.

"Ръководството на район "Младост" има сериозни съмнения, че представените документи са неистински и положените в тях подписи не са на посочените за автори лица", съобщиха от администрацията.

Освен това в графичната част от проектната документация са извършени множество подлепвания по страниците и скриване на част от текста. Такова подлепване се вижда върху наименованието на обекта и върху имената на съгласувалите го проектанти.

В сигнала до прокуратурата Иванчева казва, че установяването на авторството на подписите на съгласувалите проектанти е от решаващо значение за законността на производството по одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж.

"Главен приоритет на районната администрация е да не се допускат строежи, които не удовлетворяват законовите изисквания и гарантирането живота и здравето на гражданите, които могат да бъдат застрашени от подобни строежи", пише още в съобщението.

Десислава Иванчева беше избрана за кмет на "Младост", след като предшественичката ѝ напусна поста заради скандал със застрояването на междублокови пространства. Иванчева предвождаше протестите срещу този проект и спечели във втория тур на местните избори срещу кандидата на ГЕРБ. Иванчева често влиза в конфликти с администрацията на Столичната община. Противниците ѝ я обвиняват, че не може да се справи с административното управление на един от най-големите райони в София, а действията ѝ гонят инвеститорите.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?