Кметът на Хитрино: Обвиненията на ДПС за безотчетност са глупости

Ако ме изключват, да кажат истинските причини

Нуридин Исмаил, сн. БГНЕС

Кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил, който бе изключен от ДПС, заяви пред Mediapool, че посочените от ръководството мотиви за безотчетно изразходване на средствата за възстановяване на общината след влаковия взрив са "глупости". Ако ме изключват, да кажат истинските причини, настоя той.

Г-н Исмаил, Йордан Цонев съобщи, че сте изключен от ДПС. Уведомиха ли ви за това решение?

Нищо не зная. От един час започнаха да ми се обаждат ваши колеги. Не съм уведомен от централата на ДПС.

В петък подадохте оставка като председател на Областния съвет на ДПС в Шумен. По какви причини ви изключват и от партията?

Аз подадох коректно оставка заради изборните резултати на последния парламентарен вот. Аз съм член на Централния съвет на ДПС. На национално ниво на изборите през март партията загуби около 170 000 гласа и си подадох оставката от ръководството на партията. На областно ниво в Шумен са загубени около 13 000 гласа, което е почти 50% спрямо предните избори и затова подадох оставка и като председател на Областния съвет на ДПС в Шумен. В моята община Хитрино, където нося най-голяма отговорност и резултатите не са задоволителни, съм подал оставка и от Общинския съвет на ДПС. Казал съм обаче, че оставам редови член на партията. Те обаче може би не ме искат и като редови член и са ме изключили. Мотивите ще ги видим какви са.

Може ли близките ви отношения с премиера Бойко Борисов да е една от причините да бъдете изключен от ДПС?

Най-вероятно истината е и това, но не и нещата, които са говорили за непрозрачност при харченето на средствата. Ако ще ме изключат, да си застанат с истинските причини, да назоват истинските проблеми, а не да измислят глупости. За това може би утре (четвъртък -бел.ред.) ще дам пресконференция, за да ги изясня тези неща, но първо нека се запозная с техните мотиви.

Може ли това, че не сте дали обществени поръчки на фирми, свързани с ДПС, да е причина да посочат, че средствата за възстановяване на Хитрино не се разходват прозрачно?

Нека за това по нататък да говоря. Има какво да кажа и по това, което питате, но нека да бъде в следващите дни.

Има ли сте предложение от ГЕРБ да станете техен член?

Не съм имал.

Вярно ли е, че премиерът Бойко Борисов е бил на обрязването на сина ви?

С премиера и преди сме имали близки отношения. Това са лични, семейни неща и не искам да ги коментирам.

Ако ДПС ви призове да си подадете оставка като кмет, ще го направите ли? Има ли ресурс партията да предизвика предсрочни местни избори в Хитрино? Болшинството в Общинския съвет е на ДПС – от 17 общински съветници , 15 са на ДПС и само двама са от ГЕРБ. Може ли да блокират работата ви?

Времето ще покаже и ще даде отговор на този въпрос. Наблюдавайте процеса. Нямам такива притеснения. Нямам намерение да подавам оставка. Ако изборите бяха утре, днеска да подам оставка, но процедурата е много дълга и има много неща да се вършат. Няма да си оставя главата. Във времето тези неща ще станат ясни – избирателите ще са тези, които ще кажат кой да им бъде кмет.

Очаквате ли и други членове на ДСП от Шуменско да бъдат изключени от партията?

Доколкото знам и председателя на Общинския съвет на ДПС е бил изключен, но това е информация оттук- оттам.

Това го съобщи Йордан Цонев в парламента, че и председателя на Общинския съвет на ДПС в Хитрино Мустафа Ахмед е изключен. По този повод ви питам, дали ще има и други изключени и очаквате ли редови членове на движението в региона да напуснат ДПС в знак на несъгласие с решенията на ръководството?

В петък, докато тук е бил лидерът (Мустафа Карадайъ- бел.ред. ),те са напуснали всичките в знак на неодобрение на този подход на централното ръководство към тях. Така че всичко очаквам, времето ще покаже.

Партията на предишния лидер на ДПС и настоящ на ДОСТ Лютфи Местан има ли влияние във вашия регион? Възможно ли е да се присъедините към техните редици?

Нека първо да уточним причините, в какво ме обвинява централното ръководство на ДПС, след това да видим за следващите неща.

Споделяне

Още по темата

Още от България