Кметът на Каварна се сети, че бариерата на "Русалка" е незаконна

Кметът на Каварна се сети, че бариерата на "Русалка" е незаконна
Бариерата и контролно-пропускателния пункт, които от години препречват свободния достъп до плажа на черноморския комплекс "Русалка", бяха съборени във вторник със заповед на кмета на община Каварна Цонко Цонев.

Съоръженията нямат разрешително по Закона за устройство на територията. Повод за премахването им обаче е, че собствениците на ваканционния комплекс почнали да събират такса 5 лева от преминаващите туристи, рибари и жители на околните села, стана ясно от обясненията на кмета Цонев пред Mediapool.

Таксата е въведена миналата година за паркиращите в паркинга на комплекса. Впоследствие "Русалка тур" на бизнесмена Николай Банев започнали да "изнудват" всички преминаващи с платен вход. В общината многократно постъпвали жалби от живеещи в селата Св.Никола и Българево, от рибари и туристи, че нямат свободен достъп до морето, посочи Цонко Цонев.

Той разказа пред Mediapool, че "учтиво" помолил управата на "Русалка" да спре с таксата и след като това не се случило, разпоредил проверка на законността на съоръженията. Оказало се, че нямали разрешително и е издадена заповед за събарянето. Постановлението е обжалвано от "Русалка Тур", но областният управител на Добрич го потвърждава. В понеделник е изтекъл срокът, до който обектът е трябвало да бъде премахнат доброволно.

"Днес служители на общинската фирма "Бизоне" пристъпиха към събаряне на пункта и бетонния постамент", обясни Цонев.

Кметът на Каварна информира, че след 10 май ще бъде премахната и незаконно изградена конюшня във ваканционното селище. Заповедта на Цонев вече била потвърдена от областната управа в Добрич.

Управителят на "Русалка" Ангел Марков е отказал да коментира принудителното премахване на съоръженията, съобщава БТА.

Собствениците на "Русалка" получиха миналата година от бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) 300 дка от държавния горски фонд на първа линия на морето безплатно. След като ГЕРБ спечелиха изборите, сделката бе предадена на прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България