Кметът на Перущица е обвинен за поискан подкуп от 40 000 лева

Радан Кънев: Това е помиярска схема между ГЕРБ, БСП и прокуратурата

Ради Минчев, сн. БГНЕС

Кметът на Перущица Ради Минчев е обвинен за поискан подкуп в размер 40 000 лева, обявиха от държавното обвинение в сряда. Освен него са обвинени Павлин Статев за обещаване на подкупа и Илияна Павлова за фалшифициране на документи. Тримата са задържани в ареста с прокурорско разпореждане за 72 часа.

Наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова обясни, че кметът е поискал парите от столичния бизнесмен Павлин Статев, за да не отстрани фирмата му от проект за укрепване на свлачища. На специална пресконфренция в Пловдив местните шефове на прокуратурата и полицията описаха схемата на злоупотребата.

Перущица е кандидатствала за отпускане на 260 000 лева без ДДС от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за укрепване на свлачище в местността Чурен.

Бизнесментът Павлин Статев бил изготвил документите по проекта, с които общината е кандидатствала пред комисията. Тя на свой ред одобрила отпускане на първи транш от 132 000 лева без ДДС.

Още преди обявяването на процедурата за избор на изпълнител бил създаден консорциум, в който участвали две дружества. Едната фирма била на Павлин Статев, а другата участвала в консорциума, защото имала лиценз за извършване на строителните работи. Според окръжния прокурор Румен Попов консорциумът бил направен именно с цел вземане на обществената поръчка за свлачището.

Консорциумът се е оказал и единственият кандидат за обществената поръчка. Прокуратурата твърди, че укрепването на свлачището било извършено не от консорциума, а от жител на Перущица и неговите работници. Той предварително се договорил със Статев и Ради Минчев да укрепи свлачището за 45 000 лева.

Според разследващите останалите 85 000 лева били разпределена между кмета, бизнесмена и Илияна Павлова, която била съставила фалшиви документи, за да се случи аферата.

Междувременно в районната прокуратура в Перущица е образувано още едно досъдебно производство по сигнали за злоупотреби на кмета. Става въпрос за подаряване на 10 тона желязо на частна фирма. Желязото било останало при ремонта на Историческия музей в града.

Радан Кънев: Помиярска история

Случаят с арестувания кмет на Перущица е поредното грозно активно мероприятие, съгласувано между БСП и ГЕРБ, както и с прокуратурата, която е обичайното политическо оръжие в тези ситуации. Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в сряда пред бТВ. Кметът Ради Минчев е член на ДСБ и бе избран с подкрепата на Реформаторския блок.

Кънев допълни, че случилото се е "помиярска схема" в старта на кампанията за президентските избори. По думите му кандидатурата на Трайчо Трайков обърква редения мач между БСП и ГЕРБ.

"Този казус ще приключи много бързо, защото няма нищо, и когато приключи, ще предложа Ради Минчев за областен председател на ДСБ в Пловдив", каза Кънев.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов коментира, че "политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения".

Преди година същата Окръжна прокуратура в Пловдив започна серия от дела срещу кмета на Карлово Емил Кабаиванов (СДС, Реформаторски блок) точно преди местните избори. Оттогава не се е чуло какво става с тях, а мина близо година. Предизборни арести имаше и в община Петрич, където дългогодишен кмет беше Вельо Илиев (подкрепен от РБ).

Мери се с различен аршин спрямо кадрите на РБ и ГЕРБ

С различен аршин се мери спрямо кадрите на Реформаторския блок и тези на ГЕРБ, коментира депутатът от РБ Гроздан Караджов пред бТВ по повод ареста на кмета на Перущица Ради Минчев.


Два месеца преди изборите това може и да е политическа саморазправа, допълни Караджов.

Той даде пример как се действа с провинилите се хора от ГЕРБ – подалият оставка началник на Гранична полиция Антонио Ангелов заради скандална обществена поръчка е бил назначен веднага в дирекция "Миграция”.

Гроздан Караджов разкритикува ГЕРБ и за начина, по който се харчат парите от еврофондовете. По думите с тях е трябвало да се стимулира икономиката, а не да се строят магистрали. Новите пътища още след година започват да гълтат много пари – за поддръжка, за почистване и те трябва да идват от данъци и такси, обясни Караджов. С тези магистрали ГЕРБ си вдига рейтинга – с чужда пита помен прави, коментира още депутатът от РБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България