Кметът на Пловдив забрани участието на Давид Черни в изложба в града

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов забрани участието на чешкия художник Давид Черни в предстояща в града изложба.

Повод за забраната стана декларация на общински съветници от "Атака", които протестираха срещу участието на Черни в проекта "Отражения от бъдещето" на пловдивския художник Емил Миразчиев. Изложбата трябва да бъде открита на 10 октомври в притежаваната от пловдивската община Баня Старинна. Тогава се очаква да пристигне и потвърдилият участието си Давид Черни.

Черни стана особено популярен в балканската държава след като я изобрази на пано в Брюксел като "турски кенеф". От всички страни в ЕС единствено България протестира за начина, по който бе изобразена, макар в експозицията на Черни да имаше изобилие от провокации. Германия например бе изобразена като магистрали, пресичащи се под формата на хитлеристкия кръст.

След протест от евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов и на официални представители на предишното българско правителство "кенефът" на Черни бе наметнат с черен парцал, което го направи още по-добре открояващ се на общия фон.

По информация на пловдивските атакисти сега Черни възнамерявал да участва в експозицията под тепетата именно с този черен парцал.

В този контекст съветниците от "Атака" призоваха във вторник кмета на града Славчо Атанасов "да не позволи подобно сборище в имот - общинска собственост, а пловдивчани - да протестират срещу посещението на човек, опозорил публично България".

Кметът реагира веднага, като забрани показването на творба на чешкия художник в сграда, която е общинска собственост и с която градоначалникът може да се разпорежда. По думите му Давид Черни може да бъде посрещнат в "някое кафене или частно заведение". България е държава с древна култура и история и е въпрос на знание да разбереш, че подобна художествена интерпретация, каквато направи Черни, е най-малкото нелепа, коментира още кметът на Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят