Кметът на Русе поиска отмяна на последните промени в ЗОП

Кметът на Русе Божидар Йотов призова за отмяна на последните промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), част от които са въведени по настояване на Европейската комисия. Брюксел дори стартира наказателна процедура срещу България заради забавянето им.

Йотов обясни, че заради новите правила за обжалване на конкурсите за обществени поръчки два от големите европейски проекта на община Русе за 15 млн. лева са на път да се провалят.

Става дума за ремонта на три културни института и на централния площад в града. Конкурсите се обжалват и има опасност проектите да не се изпълнят в предвидения двегодишен срок и да се стигне до загуба на европейско финансиране.

Промените в ЗОП предвиждат спиране на изпълнението на проекта при обжалване на изпълнителя. Съществено бе намален депозитът за обжалване на процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията.

Зам.-кметът на Русе Атила Минев заяви, че обжалването е станало бизнес и рекет между фирмите. Специалистите в Русенската община смятат, че обжалванията и съгласуването на проектите води до закъснение от два до три месеца на срокове за изпълнение. Предложението от Русе е това време да бъде извадено от срока за реализация на проектите, както и да се върне големият депозит при оспорване на процедурите.

Йотов съобщи, че е изпратил писма до министъра на регионалното развитие и Националното сдружение на общините с молба за спешна инициатива за промяна на Закона за обществените поръчки. Желанието е чрез изменение на закона да не се спира изпълнението на проектите при обжалване или да се удължава срокът им с времето, загубено от обжалванията.

Споделяне

Още от Бизнес