Кметът на Септември е разследван за нанесени щети за 13 млн. лв.

Марин Рачев е проверяван още за укрити данъци

Кметът на Септември е разследван за нанесени щети за 13 млн. лв.

Кметът на Септември Марин Рачев, избран с листата на ГЕРБ, се разследва от прокуратурата за нанесени щети на общината в размер на около 13 млн. лв. от неизгодни обществени поръчки възложени на фирми, свързани с негови близки. Това съобщиха от инициативния комитет "Да спасим община Септември", който беше учреден през лятото.

Според наблюдаващия разследването прокурор има достатъчно събрани доказателства за извършени престъпления по служба от кмета Марин Рачев. Дадени са примери с търгове и поръчки, спечелени от фирми, които са собственост на близки до кмета.

"От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември от гореизложената информация възлизат на около 13 млн. лв.", пише в постановлението на Софийска градска прокуратурата, предоставено от инициативния комитет.

В него е посочено още, че "извършените престъпления са от компетентността на Специализирания наказателен съд, респективно компетентна да образува наказателно производство да проведе разследване се явява Специализираната наказателна прокуратура".

В момента срещу Марин Рачев тече дело за укриване на данъци в особено големи размери – над 115 000 лева. Поредното заседание по делото е било в понеделник в Окръжния съд в Пазарджик, казаха от инициативния комитет.

През лятото жители на община Септември протестираха срещу управлението на Рачев и сигнализираха многократно за груби нарушения при разходването на публични средства и липсата на отчетност и комуникация на кмета с обществеността.

Споделяне

Още по темата

Още от България