Кметът на София и областният управител влязоха в открит конфликт

Кметът на столицата Стефан Софиянски и областният управител Росен Владимиров влязоха в открит конфликт по повод цените на билетите за градския транспорт.

След среща с протестиращи студенти, вчера Владимиров наложи вето върху решението на столичния общински съвет за поскъпване на билетите за градския транспорт, орязване на част от привилегиите на студентите и намаляване с 2 часа на работното време на трамваи, тролеи и автобуси.

Днес столичният кмет заяви, че няма да изпълни ветото на областния управител и няма да върне старата цена на билетите и старото работно време на градския транспорт. Софиянски определи като абсурдно и смешно поведението на Владимиров и заяви, че ветото на областния управител издава управленска немощ.

По предложение на столичното кметство, от 1 април т.г. общинският съвет увеличи от 40 на 50 ст. цената на единичния билет за пътуване в градския транспорт, като същевременно запази старите цени на билета за 5 пътувания и на картите. Общинарите съкратиха с по 1 час сутрин и вечер работното време на автобуси, трамваи и тролеи и премахнаха преференцията на студентите да ползват две линии на градския транспорт с абонаментна карта за една. Мерките бяха взети във връзка с орязването на бюджета на София за 2003 г. и недостига на средства за градския транспорт.

Студентите в столицата обаче протестираха остро срещу орязването на част от преференциите им, както и срещу съкращаването на работното време на градския транспорт. По време на протестите си те блокираха за половин час и едно от централните кръстовища в София. От кметството им отговориха, че когато финансовото министерство се издължи на общината за безплатните карти на държавните чиновници, то ще има пари и може да върне привилегиите на студентите.

Преди два дни в драмата се включи и областният управител на София Росен Владимиров от ДПС. След среща с него студентите заявиха, че Владимиров им обещал да наложи вето върху решението на общината за орязването на техните преференции и затова спират протестите си. Докато съдът реши кой е прав - общината или областния, ще дойде края на годината, прогнозираха успокоени студентите.

Вчера Владимиров наистина наложи вето, но не само върху тази част, а на цялото решение на общината за поскъпването на градския транспорт. Решението си областният управител е взел, без да проучи предварително разчетите на кметството, върху които се базира решението на общинския съвет. Владимиров обяви, че с решението си СОС е нарушил закона за конкуренцията и закона за защита на потребителите. Вторият нормативен документ бил нарушен, защото гражданите на София не били уведомени за промяната в цените на билетите чрез информации, разлепени на видни места в града.

Според закона за администрацията, областните управители имат право в едномесечен срок да спират решения на общинските съвети и да отнасят спора в съда. Същото стана в Перник, когато областният управител отмени решението на местните общинари от БСП да вдигнат наново в центъра на града стария паметник на Георги Димитров. Впоследствие съдът подкрепи акта на областния.

Днес обаче столичния кмет Стефан Софиянски публично заяви, че няма да изпълни ветото на Росен Владимиров и че вече е подал жалба срещу него във Върховния административен съд. Кметът на столицата припомни, че и след увеличението цената на билета остава под неговата реална себестойност.

Софиянски добави, че акта на Владимиров може да попречи и на подновяването на парка на софийския градски транспорт, за която цел Европейската банка за възстановяване и развитие за първи път отпуска инвестиционен кредит директно на компанията, без държавна гаранция.

Кметът заяви още, че утре, на 10 април, в деня на общонационалните символични протести на местната власт срещу политиката на правителството спрямо общините, софиянци ще се возят безплатно в градския транспорт. Няма да има контрольори, това е моят отговор на абсурдното поведение на Росен Владимиров, каза Софиянски. "Толкова е смешно това, което става и такова управленско безсилие показва, че стигаме до една комичност," добави той.

Всички районни столични кметове и кметски администрации ще протестират утре символично, бе решено днес на редовния колегиум на кметовете. На него бе припомнено, че заради орязаните средства тази година София е със 100 млн.лв. по-голям дефицит в сравнение с 2002-ра.

Заедно с кмета Софиянски районните кметове цял ден ще приемат граждани и ще отговарят на въпросите им. В районните администрации са раздадени светлозелени лентички, символизиращи протеста.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?