Кметът на София: Концентрацията на бежанци в София създава рискове

Кметът на София: Концентрацията на бежанци в София създава рискове

Концентрацията на бежанци в столицата създава определени рискове, за които не сме достатъчно подготвени, заяви в неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

По думите ѝ повече от половината от влезлите в страната бежанци вече са в София, като най-голям е броят им в центъра в "Овча купел".

Центърът във "Враждебна" има капацитет около 350 души, а отвореният преди няколко дни във "Военна рампа" - 500, като там вече са настанени около 150 души.

Фандъкова е разпоредила допълнителни екипи на Общинска полиция да бъдат изпратени около центровете и е поискала от министъра на вътрешните работи да засили капацитета на районните полицейски управления и да изпрати жандармерия.

"Гражданите имат своите притеснения, искат сигурност и спокойствие, искат повече полиция. Всички си даваме сметка, че това е хуманитарен проблем, но за да бъдат приети бежанците, трябва да има и подходящите условия, за да се минимизират рисковете. Трябва да има предварителна комуникация с местните власти и местните хора. Когато хората са информирани и когато те вземат решение колко, при какви условия, тогава вече наистина ще има една добра среда", каза кметът.

По данни на СДВР в районите около бежанските центрове са се увеличили криминалните престъпления - предимно дребни кражби най-вече на хранителни стоки.

"В ситуация на криза всички искат да действат възможно най-бързо, без да са подготвени достатъчно добре. Смятам, че трябва по-скоро ежедневно да се работи по тези проблеми", каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България