Кметовете на Поморие, Ахтопол и Царево получиха портовете

Кметовете на Поморие, Ахтопол и Царево получиха портовете

Собствеността на пристанищата в Поморие, Ахтопол и Царево се променя и те се прехвърлят на съответните общини, реши правителството на заседанието си в сряда. Така кметовете на трите общини, които отдавна изразяват желанието да получат портовете и да превърнат в яхтени пристанища, бяха удовлетворени.

Кабинетът отне от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" правото на собственост върху тези недвижими имоти, обяви ги за частна държавна собственост и ги прехвърли безвъзмездно на общините, които ще ги стопанисват и развиват.

Кабинетът също така реши да даде част от сградата на пристанището в Царево за управление на МВР. Имотът със застроена площ от 225 кв. м ще се използва от Граничната полиция.

Частна държавна собственост стават и пристаните "Св. Константин и Елена",

"Звездица" и "Галата", област Варна. Те не са части от пристанище за обществен транспорт с национално значение и нямат характер на публична държавна собственост.

От списъка с имоти, управлявани от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", се изключват няколко самосрутващи се и неизползваеми обекти, с цел тяхното бракуване и премахване и в изпълнение на предписания на общинските власти по Закона за устройство на територията.

Споделяне

Още от Бизнес