КНДР дава материал за химически оръжия на Сирия

КНДР дава материал за химически оръжия на Сирия
Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които биха могли да бъдат използвани в производството на химически оръжия.
 
Керамични киселиноустойчиви плочки и клапани с термометри са сред материалите, доставени от Северна Корея, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Вестникът цитира съобщение на експертен екип, който следи дали се спазват санкциите, наложени от ООН върху Пхенян.
 
Поне 40 неоповестени официално доставки на потенциални компоненти за химически оръжия са били доставени от 2012 г. до 2017 г., въпреки че тези материали могат да бъдат използвани както за военни, така и за цивилни цели, посочва вестникът. 
 
Осведомен източник от световната организация заяви, че това не са забранени материали от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Споменатите в статията киселиноустойчиви плочки се използват масово, например в жилищното строителство в Китай. 
 
По думите на източника в статията се съдържа несъответстваща на действителността информация, че експертите на ООН били уличили Русия и Китай в недостатъчно изпълнение на санкциите, касаещи сделките с нефт и въглища и доставките на луксозни стоки за Северна Корея.
 
Ръководителят на Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) генерал Джоузеф Вотел заяви във вторник, че Министерството на отбраната на САЩ има намерение да следи отблизо, дали сирийските власти не получават химическо оръжие от Северна Корея.
 
"Очевидно е, че сме разтревожени от разпространението на оръжие от такъв тип в Сирия, в страна, която вече демонстрира намерението си да го използва“, заяви Вотел, в отговор на въпросите на членове на комитет на американския Конгрес. 
Споделяне

Още от Свят