КНСБ и Подкрепа готвят обща стачка заради неизплатените заплати

От началото на септември синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" започват допитване до членовете си за готовността им да участват в протести и обща национална ефективна стачка. Синдикатите искат в един и същи ден да организират стачка във всички предприятия с неизплатени заплати, съобщи в сряда заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

По данни на конфедерацията, неизплатените суми за работни заплати надхвърлят 132 млн.лв., средствата се дължат на 180 хил. работници. Около 320 млн.лв. са неизплатените осигуровки към Националния осигурителен институт, натрупани от 2000 г. досега.

От КНСБ отново настояха да се криминализира неизплащането на заплати и осигуровки, като наказанията за такива работодатели се запишат в Наказателния кодекс.

Справката на синдиката включва 221 предприятия.

Сред най-големите длъжници КНСБ посочиха двете жп компании - превозвачът БДЖ и "Пътна инфраструктура", които не са изплатили над 15 млн.лв. на 30 000 свои работници. В списъка влизат военно-ремонтните заводи ТЕРЕМ, "Полимери" Девня, "Химко" Враца и други. Преобладаващо не плащат предприятията в химическата, нефтопреработващата и каучуковата промишленост, по данни на КНСБ.

Като примери бе посочено, че "Терем - Георги Бенковски" в Пловдив дължи 1.5 млн. лв. за заплати, а "Терем - Хан Крум" - 2 млн. лева. Държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" не е изплатило на служителите си заплати, осигуровки и командировъчни в общ размер 5 млн. лева.

Никифоров заяви, че в момента текат процедури за стачни действия в Терем - Пловдив и в системата на БДЖ. На 12 август е била връчена стачна декларация от синдикатите на КНСБ и Подкрепа в железниците.

Допитването до структурите на двата синдиката за обща стачка ще се осъществи чрез 400 000 листовки, с които профсъюзните членове трябва поименно да заявят своето участие или неучастие в ефективни протестни стачни действия на регионално или национално ниво. Допитването ще приключи до края на септември.

Част от исканията на синдикатите, записани в допитването, са за нарастване на минималната заплата на 150 лв. от 1 януари, 10 % ръст на заплатите в бюджетния и реалния сектор от 1 октомври т.г., както и незабавно изплащане на дължими възнаграждения.

Споделяне

Още от България