КНСБ иска 10-11% по-високи бюджетни заплати догодина

Увеличение с 10 - 11% на заплатите в бюджетната сфера иска КНСБ, за това ще са необходими допълнително 117 млн.лв. Това каза в сряда зам.председателят на синдиката Пламен Димитров, цитиран от Дарик радио.

В проектобюджет 2005 е планирано повишение с до 5% на заплатите в сектора от средата на годината. КНСБ иска още едно повишение - отново с 5%, но още от 1 януари 2005-та. По изчисления на синдиката, за този ръст са необходими 86 млн.лв. за заплати и 31 млн.лв. за осигуровки извън планираните средства в проектобюджета.

Според Димитров бюджет 2005 може да си позволи такова увеличение, което ще доведе до над 350 лв. средна заплата в бюджетната сфера.

От КНСБ очакват тези дни финансовият министър Милен Велчев и социалният Христина Христова да определят кога ще започнат преговорите по заплатите.

Синдикатите ще настояват пред тристранния съвет тази година Коледната заплата за бюджетните служители да е 75% от възнаграждението, а не 50%, както предлага МС. За разликата ще са необходими 30 млн.лв., с които сегашният бюджет разполагал, твърдят от КНСБ.

Споделяне

Още от Бизнес