КНСБ отрече по-ниските осигуровки, ще ударят растежа на пенсиите

През следващите пет години в България няма реални условия и нужда за намаляване на осигурителната тежест. Това каза на пресконференция заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Той определи като нереално предложението на Българската стопанскаa камара за намаляване на осигуровките от 36,2 на сто на 15 процента. Драстичният им спад ще доведе до голям дефицит в Държавното обществено осигуряване, аргументира се Димитров. Засега няма условия за намаляването нa осигуровките, това би направило пенсионната система нестабилна, смята той.

Намаляване на осигуровките на 15 процента ще предизвика общ дефицит от над 1,7 млрд. лева, сочат данни на синдиката. Това е непреодолима пречка и няма да позволи увеличение на размера на пенсиите през следващите години, коментира Димитров.

Според КНСБ трябва да се акцентира на увеличение на заплатите на работещите и нарастване на заетостта, а не на намаляване на осигурителната тежест. Синдикатът ще предложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, която да фиксира точно съотношение на осигуровките от 70:30 за работодател и служител. От КНСБ считат, че това съотношение не бива да се пипа. Сега законодателството предвижда всяка година то да се променя, докато достигне 50 на 50.

Синдикатът не приема коментара на Световната банка, че работното време в България не е достатъчно гъвкаво, съобщи Димитров. Световната банка е изчислила, че за България коефициентът на гъвкавост на работното време е 40. Същият показател имат и държави като Великобритания, Ирландия, Белгия, Дания, Япония, поясни Димитров. Освен това според изследване на БАН, направено сред работещи в производствената сфера, 20 на сто от запитаните системно полагат извънреден труд. Само две трети от тях получават за него допълнително заплащане. 39 на сто от изследваните работят на осемчасов работен ден, а 41 на сто понякога полагат извънреден труд.

Още от България