КНСБ поиска от ГЕРБ увеличение на още бюджетни заплати

КНСБ поиска от ГЕРБ увеличение на още бюджетни заплати

КНСБ поиска увеличение на заплатите в няколко бюджетни сектора, сред които земеделието, здравеопазването, социалните домове и транспорта по време на среща с депутати от ГЕРБ и председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Искането на КНСБ е увеличението да бъде заложено с промени между първото и второто четене на Закона за държавния бюджет.

“По наши сметки, дали са 30, 40 или 50 милиона ми е малко трудно да ги сметна, но става дума за пари, които могат да бъдат намерени според нас, между първо и второ четене, така че да бъдат тези хора ако не удовлетворени, поне в малко по-голяма степен задоволени техните очаквания“, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров след срещата.

Димитров отчете, че в бюджетът за следващата година за първи път от много време има заложени повече пари за заплати, но за съжаление тези средства отиват приоритетно в секторите образование и сигурност, а в други сектори има сериозни проблеми.

По думите му малко над 20 млн. лева липсват в бюджета на Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции, психиатричните болници и центровете по кръвопреливане. Той посочи, че 14 хиляди души работят в тези системи и за тях новият здравен министър трябва да намери допълнително средства.

Според КНСБ трябва да бъдат дадени още около 15 милиона за увеличение на заплатите на работещите в социалните заведения и домове.

В сектор земеделие от синдиката искат прехвърляне на 10 милиона лева от капиталови разходи в Министерството на земеделието, храните и горите към средства за персонал, за да се осигури увеличение на заплатите в Агенцията за борба с градушките и в Изпълнителната агенция по горите.

Димитров поиска да се осигури и нормално финансиране на държавната фирма "Транспортно строителство и възстановяване", която винаги е първа при бедствия и аварии. "При наводнения първо те отиват заедно с Пожарната и Гражданска защита да помагат", даде пример той. Димитров съобщи, че във фирмата има 4.6 млн. лева забавени заплати и за следващата година няма заложени 1.2 млн. разходи.

"Очакваме поне там да бъдат намерени тези средства",коментира той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова не изключи промени в бюджета, с които да се увеличат поне някои от заплатите.

“Това, за което днес говорихме, наистина може би са фини настройки, тъй като виждате, че сумата, за която говори господин Димитров не е някаква фрапираща. Основните проблеми на практика са решени“, каза тя.

“Ще видим какви са възможностите по един или друг начин да се обърне внимание наистина на онези сектори, които са останали пренебрегнати от внесения бюджет и аз наистина споделям мнението му, че в сферата на социалните услуги заплатите са доста ниски. Там хората изостават, а тяхната работа на терен е изключително тежка и трудна“, заяви Стоянова.

Споделяне

Още от България