КНСБ поиска ръст от 15-20% на бюджетните заплати от догодина

При изготвянето на проектобюджета за 2015 г. от КНСБ ще настояват за увеличаване с 15 до 20 процента на заплатите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата. Това съобщи в сряда във Велико Търново председателят на синдиката Пламен Димитров. По негови изчисления това ще струва около 250 млн. лв.

Ако това повишение на заплатите бъде прието, то ще обхване между 170 и 200 хиляди от работещите с висше и средно образование в посочените сектори.

"Подобни ръстове трябва да бъдат договорени и на браншово ниво в реалния сектор още през следващите месеци, заедно с договарянето на минималните осигурителни доходи”, смята Димитров. Според него трябва да започне незабавно договаряне за работните заплати поради няколко причини. Една от тях е ръстът на производителността на труда. "Второ след като паднаха ограниченията за работа в рамките на Европейския съюз заради нивото на заплащането рискуваме да останем без кадри в България, това вече е факт за много професии”, посочи профсъюзният лидер.

По думите му КНСБ вече има изготвен комплекс от предложения за промени в Кодекса на труда, които касаят заплащането на труда и умишленото бавене на заплати. До две седмици те ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Според Димитров има реална възможност за увеличение на заплатите и в частния сектор. Той посочи десет производства, в които през изминалата година е постигнат ръст на производството.

Споделяне

Още от България