Коалиционните сили в Ирак няма да охраняват изборни бюра на 30 януари

Многонационалните сили в Ирак няма да участват пряко в охраната на избирателните секции по време на първите демократични избори в страната на 30 януари. Тази задача ще се изпълнява от иракската Национална гвардия и полиция, съобщи в сряда началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, коментирайки задачите на четвъртия български батальон по време на предстоящите избори.

Българските военни, които са разположени в провинция ал Дивания, ще охраняват два основни пътя и основни контролни постове, откъдето евентуално могат да преминават терористи. Ще се охраняват още ключови обекти като мостове и петролопроводи.

Също в сряда иракският премиер Ияд Алауи обяви, че въпреки зачестилите смъртоносни терористични атаки, правителството му ще проведе общите избори на предвидената дата, 30 януари, съобщи АФП.

На пресконференция в Багдад Алауи заяви, че няма да позволи на терористите да спрат политическия процес и да саботират държавата. Премиерът призовава всички иракчани да участват в изборите. По думите му бойкотирането на гласуването е опасно и ще навреди на иракския народ.

Преди седмица най-голямата сунитска партия в страната се оттегли от участие в изборите и призова поддръжниците си да ги бойкотират. Преди дни и една от големите кюрдски партии в северната част на Ирак заплаши със същото.

Вчера се появиха противоречиви изявления на членове на временното иракско правителство, част от които обвиниха САЩ, че не позволява отлагане на изборите въпреки взривоопасната обстановка в страната и отказа на някои големи партии от участие.

Пред радио "Нова Европа" в сряда иракският журналист Мохамед Халаф заяви, че според източници в Багдад, тази седмица в иракската столица ще се проведе конференция под егидата на иракския президент. На нея ще бъдат поканени всички партии в страната и представители на гражданското общество, за да се реши дали изборите ще се проведат по график на 30 януари или ще бъдат отложени с 6 месеца.

Същевременно Халаф посочи, че терористите имат интерес в Ирак да не се проведат избори и страната да не се демократизира, затова засилват акциите си с цел да всеят смут сред местното население и да откажат колкото се може повече хора от евентуално участие в изборите.

До седмица ще стане ясно продаваме ли и колко оръжие на Ирак

До края на следващата седмица междуведомствена комисия начело с вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева ще вземе окончателно решение за продажбите на българско оръжие на иракската армия. Става дума и за въоръжение, освободено след съкращенията в българската армия, съобщи също в сряда министърът на отбраната Николай Свинаров, който заедно с началника на Генщаба ген. Никола Колев награди 116 бойци от третия пехотен батальон в Ирак.

Продължават преговорите с представители на иракското правителство за доставка на българско оръжие, заяви Свинаров, цитиран от Дарик радио. Според информация на в. "Труд", в разговорите вчера между вицепремиера Шулева и иракския посланик у нас Хайдар ал Барак е участвал и посланикът на САЩ Джеймс Пардю.

Свинаров съобщи още, че България ще участва в обучението на иракската полиция и националната гвардия, ангажимент за което още през миналата година пое НАТО. По думите на военния министър, на този етап не е ясно къде ще бъде провеждано обучението - в Ирак, в съседна държава или в България. Решението предстои да бъде взето на неформалната среща на военните министри на страните от коалицията, която ще се проведе във френския град Ница от 6 до 11 февруари.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?