Коалиция начело с партията на президента Хашим Тачи спечели изборите в Косово

Хашим Тачи

Твърдолинейната националистическа коалиция, начело с Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, спечели най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори, предаде ДПА.

Коалицията, която включва партията на бившия премиер и бунтовнически командир Рамуш Харадинай Алианс за бъдещето на Косово, получи 40,5 процента от гласовете според екзитпол на телевизия "Клан Косова".

Движение "Самоопределение" е на второ място с 29,9 процента от гласовете, след него се нарежда коалицията Демократичен съюз на Косово, ръководена от досегашния премиер Иса Мустафа, с 27,2 процента.

По-различни резултати съобщава неправителствената организация "Демокрация в действие". По нейни данни към 21 часа по Гринуич, при преброени 90 процента от подадените бюлетини, коалицията, водена от Демократическата партия на Косово, е събрала една трета от гласовете (33,1 процента), а "Самоопределение" и Демократичен съюз на Косово са с почти равни резултати, съответно 26,6 и 25,3 процента.

Избирателната комисия съобщи, че активността е била 41,4 процента - най-ниската в историята на бившата сръбска провинция, обявила независимост през 2008 година.

 

Наблюдатели отдават апатията на избирателите на разочарованието от политиците, които не успяват да се справят с растящата безработица, бедност, корупция и престъпност, посочи ДПА.

Според данни на ООН Косово има ниво на бедност от 30 процента, безработица от 33 процента и средна заплата от 425 евро.

Никоя политическа сила няма да може да управлява сама и вероятно ще бъдат съставени коалиции. Новият кабинет ще има тежката задача да уреди няколко трънливи въпроса, включително споразумение за демаркация на границата с Черна гора, отбеляза АП.

Одобряването споразумение със Сърбия за повече права на етническото сръбско малцинство и продължаването на тежките преговори с Белград, който отрича, че Косово е държава, също са ключови проблеми.

Окончателните резултати за разпределението на силите в 120-местния парламент се очакват по-късно през седмицата.

Споделяне

Още от Свят