Коалицията договори политическите квоти във ВСС

Коалицията договори политическите квоти във ВСС

Тройната коалиция вече е договорила разпределението на местата от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), научи в сряда Mediapool. Народното събрание трябва да излъчи 11 души в общо 25-членното “правителство на съдебната власт”. С приемането на новия Закон за съдебната власт (ЗСВ) ВСС бе превърнат в постоянно действащ административен орган, а мандатът на настоящите членове бе прекратен с година и половина по-рано.

Партиите от управляващата коалиция са си разпределили местата на принципа 5 за БСП, 3 за НДСВ, 2 за ДПС и едно място ще бъде отпуснато за опозицията. Това означава, че жълтите реално ще загубят около половината от своето представителство в съвета. В сегашния състав на ВСС те са излъчили шест души през парламента.  Мизата за съдебния съвет е много висока, тъй като след два месеца административният орган ще избере наследника на Иван Григоров начело на Върховния касационен съд.

До този момент кандидатите на БСП са пазени в тайна. За място във ВСС от жълтата квота почти сигурна е Анелия Мингова, като се говори и за бившия правосъден министър Георги Петканов.

До преди два месеца той беше и председателстващ заседанията на съвета в това си качество. Слуховете в парламента Мингова най-вероятно ще се озове във ВСС като командирована от лидера на жълтите Симеон Сакскобургготски. По този начин той целял да си разчисти сметките заради бунта на парламентарната група срещу него. Логично било именно шефката на групата Мингова да поеме вътрешнопартийна отговорност, твърдят запознати.

Изключително любопитен е единият от вариантите пред ДПС за вкарване на човек във Висшия съдебен съвет. Според информирани с делата на тройната коалиция, фаворит за едното място е апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

Обвинителят вече направи един безуспешен опит да се пласира в съвета през Общото събрание на прокуратурата, но неговите колеги не му гласуваха доверие за едно от четирите полагащи им се места. Димов бе известен като приближен до бившия главен прокурор Никола Филчев.

Той самия нашумя през септември 2001 година, когато гръцките вестници ”Катимерини” и ”Ангелиофорос” огласиха, че Димов ще бъде съден в Гърция, а малко по-късно Македонската информационна агенция посочи, че ще му бъде повдигнато обвинение за пране на пари.

Малко по-късно Димов призна, че е пренесъл с куфарче с 19 000 долара през границата, но без да уведоми БНБ, което бе в нарушение на действащия от 1996 година дотогава валутен режим.

Окончателните имена от парламентарната квота трябва да станат ясни в четвъртък. Според очевидци, дебатите в рамките на коалицията са били доста ожесточени като от НДСВ са държали да имат равен брой с БСП представители в съвета – по четири. Мотивите им били, че са направили отстъпка при преобразуването на ВСС във постоянно действащ орган.

Има възможност всичките предложения за съвета да бъдат гласувани анблок по време на заседанието на НС в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България