Кой е Мартин Заимов?

Мартин Заимов е роден през април 1962 г. в Женева, където майка му Клавдия Заимова живее и работи към ООН. Баща му е Майкъл Голдсмит, британски гражданин, журналист по професия. Майката дава на сина си известната фамилия Заимови. Мартин Заимов има по-млад брат Михаил и две деца от французойка. Завършил е специалност "Електронна техника" в Техническия университет в София. Емигрира от България през 1988 г. Учи в Лондон и получава магистърска степен по макроикономика от “Лондон скул ъф икономикс”. Работи във френските фирми "Бис" и "Луи Драйфус". Владее френски, английски и руски език.

През 1991 г. създава Българската одиторска компания. Става член на Демократическата партия.

В служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 г. е зам.-министър на търговията. Съветник е на вицепремиера и министър на промишлеността Александър Божков в правителството на Иван Костов.

През 1997 г. е назначен за подуправител на БНБ и ръководител на управление “Емисионно” с 6-годишен мандат. По това време е въведен валутният борд и Мартин Заимов бе наречен шеф на борда, защото ръководеното от него управление пряко следи баланса между парите в обръщение и валутния резерв в Централната банка.

През 2003 г. малко преди изтичането на мандата му Заимов подава оставка като подуправител и е назначен за изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка. Година след това той напуска банката и се заема с инвестиционна дейност в недвижими имоти.

Мартин Заимов е потомък на известния в новата българска история род Заимови. Той е внук на генерала от царската армия Владимир Заимов, осъден на смърт и разстрелян заради шпионаж в полза на Съветска Русия. Това става през 1942 г. по времето на алианса на България с нацинтска Германия. Посмъртно ген. Заимов е награден със званието “Герой на Съветския съюз”.

Прадядото на Мартин Заимов е Стоян Заимов, активен участник в Освобождението на България от турско робство и в строителството на съвременна България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?