Кой е олигархът, купил легендарния гръцки остров Скорпиос

Дмитрий Риболовлев на фона на остров Скорпиос

На руски език Риболовлев означава "рибар". Последната ... риба на руския олигарх, чието богатство според списанието "Форбс" достига 9,1 милиарда долара, е легендарният остров Скорпиос, който се асоциира с Аристотел Онасис. След продължили месеци наред процедури Риболовлев купи от Атина Онасис Скорпиос и малкото островче Цокари за над 100 милиона долара, сбъдвайки мечтата си, пише във вторник гръцкият вестник "Етнос", описвайки кой е новият собственик на легендарния остров в Йонийско море.

"Рибарят", който има способността да "надушва" най-добрите имоти в целия свят - от Монако до Ню Йорк, има слабост към Средиземноморието. Той пребивава постоянно в Монако и има тесни връзки с Кипър, където е собственик на 10 на сто от Банката на Кипър. Често посещава острова (поне до "подсрижката" на депозитите), от който казва, че е очарован. Риболовлев планираше да купи още 10 на сто от банката, но негови конкуренти осуетиха плановете му.

През миналата година руският магнат посети Гърция и имаше срещи на високо равнище заради интереса му към инвестиции в страната. Казват, че бил на круиз в Йонийско море, за да разгледа по-отблизо района около Скорпиос. Според слуховете руският олигарх мисли да използва острова за почивка като не планира туристическото му разработване, отбелязра "Етнос", цитиран от БТА.

Дмитрий Риболовлев е роден през 1966 г. в град Перм – голям индустриален център в Урал, Русия. Родителите му са лекари и той от малък решава да следва стъпките им. Следва медицина, специализира кардиология и започва да работи в кардиологичното отделение на спешната помощ. Жени се за своя колежка Елена и през 1989 г. се ражда първата им дъщеря Екатерина. Доста по-късно - през 2001 г., се ражда втората им дъщеря Ана.

Бързо разбира, че с медицина не се печелят пари и решава да премине в бизнеса. Заедно с баща си основава фирма, която се занимава с магнето-терапия. Това е времето на бясната приватизация в Русия и Риболовлев решава да стане по-смел. През 1992 г. отваря собствена инвестиционна компания. Две години по-късно основава банка. Концентрира вниманието си върху производството на калий. Стойността на компанията му Уралкали (Uralkali), която произвежда калиеви торове, надвишава 100 милиона долара, а самият той е наричан "царя на торовете".

През първите шест месеца на 2008 г. при избухването на световната икономическа криза той листва компанията си на Лондонската борса като капитализацията ѝ достига 35 милиарда долара.

Гръцкият остров Скорпиос е последната придобивка на руския магнат, който има много скъп вкус по отношение на къщи и земя. Дъщеря му - Екатерина, е собственик на супер луксозен апартамент в Манхатън с гледка към Сентръл парк, който струва 88 милиона долара. Къщата на Риболовлев в Монако му струва 300 милиона долара.

Като всеки уважаващ себе си богаташ, той става колекционер на произведения на изкуството. Притежава картини на Пикасо, Дега, Ван Гог на стойност над 500 милиона долара.

"Срамежливият" Риболовлев, който рядко дава интервюта, пази в тайна семейния си живот. Руснаците научиха подробности около него след решението на съпругата му Елена да се разведе с него през 2008 г. Тя претендира за 50 на сто от имуществото му като блокира всичките му имоти в САЩ, Великобритания, Сингапур, Вирджинските острови и Кипър.

Магнатът е лежал и в затвора по обвинение от 1997 г. за убийството на президента на завода за химикали Нефтехимик (Neftekhimic) Евгений Панталеймонов. Риболовлев лежи 11 месеца в ареста, освободен е с голяма гаранция и накрая е оправдан поради липса на доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят