ДСБ с първи резултати от "извънпарламентарния контрол":

"Кой разреши човек без достъп до секрети да е в митниците и ДС-служител да оглави архивите?"

Властта бяга от конкретни отговори по Закона за достъп до информация, от партията ще продължат натиска

Албена Палпурина и Атанас Атанасов

Четири отговора на пет зададени въпроси по Закона за достъп до обществена информация е получила партия ДСБ в рамките на инициативата ѝ за така наречения "извънпарламентарен контрол на властта", обяви в петък Атанас Атанасов от ръководството на партията.

ДСБ предприе инициативата чрез питания по Закона за достъп до обществена информация да получава отговори на важни за обществото въпроси, които властта не желае или предпочита да не предоставя публично.

От партията са задали въпрос до министъра на финансите Петър Чобанов за назначението на Николай Попов за зам.-директор на Агенция "Митници", позовавайки се на публикации в медиите, косвено потвърдени и от финансовото министерство, че Попов е с отнет достъп до класифицирана информация от времето, когато е бил служител в системата на МВР. Според длъжностната характеристика за поста зам.-директор на митниците Попов трябва да има такъв достъп, още повече че ресорно той отговаря за митническото разузнаване и разследване. До момента обаче Попов няма достъп.

В отговора, получен в ДСБ, се казвало, че "в случая се искат данни за конкретно лице и причините, довели до неговото назначаване, поради което не е налице информация, която да е свързана с обществения живот в страната". На практика на партията не бил даден отговор по същество.

От ДСБ обещаха да отправят питане до други институции за отнетия достъп на Попов, а след това ще сезират и прокуратурата, защото "лице, което няма право на достъп до класифицирана информация, се запознава с такава, а това е престъпление по НК", каза Атанасов.

На отправен въпрос към Министерския съвет за назначение на Иван Комитов за председател на ДА "Архиви" от ДСБ отново са получили уклончив отговор. Комитов е с досие на щатен служител на Държавна сигурност.

"Отговарят от МС, че в Закона за администрацията и в закона за ДА не са регламентирани никакви изисквания към лицата, заемащи длъжността председател. И поради тази причина са решили, че могат да назначат който си поискат", посочи Атанасов.

А на въпроса за статута на Боян Чуков в Съвета по сигурността към МС отговорът е бил, "че той не е назначен за секретар на съвета, защото такава длъжност няма".

"Да бяха ни казали за какъв са го назначили, защото и той е офицер от Първо главно управление на ДС, но ще пуснем нов въпрос", закани се Атанасов.

За поставянето на Емил Иванов на поста областен управител на София Албена Палпурина от партията обясни, че получения отговор се казвало, че "нямало изисквания за заемане длъжността областен управител". За Иванов медиите съобщиха, че е бил осъждан за нанасяне на средна телесна повреда, че е бил застраховател в бивша силова групировка и е имало установени нарушения в качеството му на кмет на Елин Пелин.

От ДСБ обявиха, че следващите питания, които са подготвили, са за приетия от правителството план с 11 спешни мерки за ограничаване миграционния натиск към България. Атанасов отбеляза, че има разминаване в позициите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и зам.-директора на НРС дали има заплаха за сигурността на България.

"Защото вицепремиерът казва, че няма, а зам.-директорът на НРС казва, че има. На кого да вярваме? Въпросът е изключително важен и актуален за момента, защото, ако има реална заплаха за тероризъм на територията на България или по отношение на структури и граждани, правителството трябва да вземе определени мерки, които да оповести. И това трябва да е известно, защото гражданите са тези, които могат да подкрепят своите институции за противопоставянето на нещо толкова сериозно за обществото", каза Атанас Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България