Кои са CQ и Джеф Стайн?

Congressional Quarterly, създадено през 1945 г., е лидер в областта на политическата журналистика, се посочва в сайта на изданието. През този период то придобива несравнима репутация на обективен, партийно независим и авторитетен информационен източник за Конгреса и политиците, а днес е водещо информационно издание както в печатен, така и в он-лайн вариант.

CQ има най-големият новинарски екип, отразяващ Капитолия. Над 125 репортери, редактори и изследователи работят за CQ, което освен седмично и ежедневно издание, излиза и в реално време. Това са CQ Weekly newsmagazine, CQ Today, ежедневни и специализирани бюлетини като CQ Homeland Security и CQ Midday Update. CQ е било награждавано за публикации, отразяващи законодателната дейност, разполага с уникална база данни за Конгреса и правителството.

CQ е предимно абонаментно издание, сред тях са 95% от членовете на Конгреса, висши академични среди, медии, бизнес – лидери, правителствени и неправителствени организации, органи на изпълнителната власт.

Сред редовните рекламодатели на CQ са водещи национални корпорации, търговски асоциации и адвокатски кантори.

CQ има издателска къща CQ Press, която издава книги, учебници и др.

Congressional Quarterly е уникална частна компания, регистрирана с нестопанска цел. Тя е част от Times Publishing Co., която издава St. Petersburg Times –Флорида. Акциите на TPC са собственост.

Poynter Institute, училище за журналистика в С. Петербург, което носи името на основателя на CQ Нелсън Поинтер. Важна мисия на CQ е да повишава качеството на отразяване на работата на правителството, да подпомага членовете не само на Конгреса, но и гражданите, да разбират по-добре и да усъвършенстват демократичните практики в САЩ.

Авторът на статията Джеф Стайн (Jeff Stein) е дългогодишен редактор и разследващ репортер, специализиран по въпросите на американското разузнаване, отбрана и външна политика. През септември 2002 г. той става основател на CQ Homeland Security – ("Кънгрешънъл куотърли"- Вътрешна сигурност), където е и публикувана статията за Бойко Борисов.

Бивш офицер от разузнаването на сухопътните сили на САЩ във Виетнам, Джеф Стайн днес е редактор на CQ по въпросите на националната сигурност и колумнист в изданието "Спай ток" (SpyTalk), чието заглавие се превежда свободно като "Шпионите разказват". Той пише често за "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и е канен да коментира за телевизии CBS, CNN, MSNBC, Fox News Channel, BBC и радио NPR.

CQ Homeland Security е обновяван всекидневно интернет сайт на CQ  - може би най-авторитетното списание за политическия живот във върховете на властта във Вашингтон. В този раздел за националната сигурност се публикуват репортажи за Департамента по вътрешна сигурност (мега-министерството на САЩ, обединяващо всички органи на реда . бел.ред.) и свързаните с него агенции като ЦРУ, ФБР и Министерството на правосъдието.

 През 80-те години Стайн е бил зам.главен редактор за международните новини на агенция "Юнайтед прес интернешънъл" (UPI). Той е автор на няколко книги за разузнаването, сред които ''A Murder in Wartime: The Untold Spy Story That Changed the Course of the Vietnam War'' (1992г.)и ''Saddam's Bombmaker: The Terrifying Inside Story of the Iraqi Nuclear and Biological Weapons Agenda'' (2000г., в съавторство с Хидхир Хамза). Повече от 12 години Джеф Стайн пише за "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" рецензии за книги, свързани с разузнаването и националната сигурност.

Той е известен критик на състоянието на американските спецслужби и особено на контраразузнаването ФБР. В една от последните си публикации в CQ той цитира документи и свидетелски показания пред комисии, от които се вижда, че ключови служители на ФБР и до днес не разбират естеството на терористичната заплаха и продължават да вършат безсмислени разследвания.

Споделяне

Още от България