Кои са сирийците, които се бият на страната на (и вместо) Турция*

Парите и омразата към кюрдите са движеща сила на тези "криминални сили", които изнасят основната тежест на турската операция

Кои са сирийците, които се бият на страната на (и вместо) Турция*

Сирийските бойци се заричаха да убиват "свине" и "неверници", излагаха на показ кюрдските си пленници пред камерите, а на нецензуриран видеозапис стрелят няколко пъти по мъж, лежащ край магистрала със завързани зад гърба си ръце.

Те са част от самопровъзгласилата се Сирийска национална армия, щурмовите групи в турската офанзива срещу съюзническите на САЩ кюрдски сили, които миналата седмица бяха изоставени, след като президентът Доналд Тръмп нареди изтеглянето на американските войски от Северна Сирия.

Сирийските бойци, обучени и финансирани от Турция, се обявяват за продължители на бунта срещу сирийския президент Башар Асад. Но макар и сред тях да има и ислямски екстремисти и бивши членове на сирийски бунтовнически фракции, много от тях са арабски и тюркменски бойци от Северна и Източна Сирия, които имат собствени интереси срещу кюрдите и репутация, че извършват насилие и грабежи.

"Основният проблем с тези сили е техният криминален характер", каза Елизабет Цурков, сътрудник на американския Институт за външнополитически изследвания, която е разговаряла с десетки от бойците и заяви, че те изглежда са водени от желание за власт и пари, а не от конкретна идеология.

"Омраза към кюрдите, арабски шовинизъм, пълна нетърпимост към всякакво инакомислие и просто желание за печалба е движещата сила на повечето злоупотреби", каза тя.

Откакто Турция започна да финансира тези сили през 2016 г., бойците им все още не са воювали срещу войските на Асад.

Те участваха предимно в трансграничните офанзиви на Турция срещу групировката "Ислямска държава" и Сирийските демократични сили (СДС), оглавяваните от кюрдите милиции, които си партнираха със САЩ и воюваха далеч по-успешно срещу екстремистите от "Ислямска държава".

При най-новата офанзива сирийските сили под турско командване навлязоха дълбоко в Североизточна Сирия - един смесен в етнически и религиозен план район, пораждайки опасения от етнически конфликт и нарушения на човешките права. Някои от съюзените с Турция фракции бяха обвинени в разбойничество, а други имат в редиците си твърдолинейни ислямски бойци.

Турция разглежда кюрдските милиции, които представляват гръбнакът на СДС, като терористична организация заради връзките им с кюрдските бойци, които от десетилетия извършват бунтовнически действия в Турция. След като месеци наред заплашваше да нахлуе в Североизточна Сирия и да създаде "зона за сигурност" по границата, миналата седмица Анкара предприе офанзивата, след като Тръмп отвори вратата за нея, като изтегли американските войски от пътя ѝ.

Докато на терена постепенно се настанява хаосът, а сирийските правителствени войски се придвижват на север, за да окажат подкрепа на своите бивши врагове, кюрдите, сирийските бойци на Турция се стичат през границата откъм турската територия, публикувайки видеа, в които заплашват кюрдските "свине" и "атеисти".

Подкрепени от турските въздушни удари и артилерия, тези бойци са основната част от наземните сили и понесоха най-много жертви. Откакто операцията започна миналата седмица, са убити най-малко 16 сирийски бойци при четирима турски войници.

В края на миналата седмица те превзеха важна магистрала, която пресича Северна Сирия. Сирийският център за наблюдение на човешките права, неправителствена организация с централа във Великобритания, заяви, че подкрепяните от Турция бойци са застреляли шестима цивилни край пътя, включително Хеврин Халаф, която е оглавявала кюрдска политическа партия.

На разпространяващ се в интернет видеозапис може да се видят бойци, които тичат към надупчен от куршуми брониран автомобил, казвайки, че са заловили "свиня". Отвътре се чува немощен глас на жена, която заявява, че е начело на политическа партия. Видеото показва, че Халаф е била заловена жива, а след това или е починала, или е била убита.

Пожелал анонимност американски военен представител заяви, че "действащи от името на Турция екстремисти" са настъпили по магистралата, разполагайки контролно-пропускателни пунктове, на които се представяли за кюрдски бойци и убивали цивилни.

В поредица от публикации в Туитър една от подкрепяните от Турция групировки, известна като "Ахрар аш Шаркия", помести кадри с двама предполагаеми кюрдски бойци, които казва, че е заловила. На друго видео, качено в интернет, сирийски бойци крещят "Аллах е най-великият!", докато стрелят няколко пъти по вързан пленник, който прилича на един от заловените мъже от предишното видео.

Говорителят на "Ахрар аш Шаркия", Ал Харис Рабах, заяви, че подразделението му е разположило контролен пункт на магистралата и е стреляло по онези, които са отказвали да спират. По думите му убитият на видеозаписа мъж е кюрдски боец в цивилни дрехи, който преди това стрелял, докато не му свършили патроните. Той каза, че подкрепяните от Турция сили разследват стрелбата и са извикали стрелците за разпит.

"Представихме доказателства, че това бяха въоръжени мъже", каза Рабах пред Асошиейтед прес. "Всеки на бойното поле, когато има съпротива, е длъжен да реагира и да се справи с тези, които се съпротивляват", добави той.

Представители на турските власти не отговориха на запитване за коментар за сирийските сили, някои от които са чути на някои видеозаписи да използват религиозен език, дори да заимстват лозунги на групировката "Ислямска държава".

В някои от фракциите има ислямски екстремисти. Информационният център Рожава, колектив от активисти в контролираните от кюрдите райони, е идентифицирал поне 40 бивши джихадисти от "Ислямска държава" сред подкрепяните от Турция бойци. Цурков заяви, че едната от фракциите е съставена от бойци от Идлиб, бастион на свързана с Ал Каида групировка, които "са по-малко склонни към извършване на криминални действия и просто са откровени екстремисти".

Това не вещае нищо хубаво за Североизточна Сирия, в която живее смесица от кюрди, християни и други малцинствени общности, които вече страдаха през целия възход на "Ислямска държава" и опустошителната война, довела до унищожаването на обявения от групировката халифат.

ООН заяви, че над 130 000 души са избягали (по други данни – около 300 хиляди, бел. ред.), откакто е започнала турската операция. С оглед на отстъплението на сирийските кюрдски сили има опасения, че хората, които останат, ще се озоват в ситуацията на жителите на Африн, кюрдски анклав в Северозападна Сирия, превзет от Турция и сирийските ѝ съюзници в началото на миналата година.

Правозащитни организации казват, че подкрепяните от Турция бойци са плячкосвали и унищожавали имуществото на кюрдските цивилни в Африн. Миналия месец комисия на ООН заяви, че ситуацията в областта на сигурността във и около Африн като цяло "е останала ужасна", докато въоръжените групировки са си създали свои собствени териториални владения. Информационният център Рожава посочи, че някои фракции са наложили строга форма на ислямското право.

"Има цялостно отсъствие на върховенство на закона и нееднократни случаи на отвличания, изтезания, изнудвания и убийства", каза комисията на ООН, допълвайки, че жертвите "често са от кюрдски произход, както и цивилни, смятани за проспериращи, включително лекари, бизнесмени и търговци".

По БТА

*Заглавието е на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят