Сирийската армия влезе и в Ракка и Кобане

Сирийската армия влезе и в Ракка и Кобане

Части на сирийската армия навлязоха в североизточния град Ракка и започнаха да инсталират контролно-пропускателни пунктове, съобщи просирийската телевизия "Ал Маядин", цитирана от Ройтерс.

Подразделения на сирийската армия влязоха в град Кобане, разположен в северна Сирия близо до границата с Турция, съобщи по-късно същата агенция. Според неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от Ройтерс, до предградията на Кобане са стигнали руски военни, след като пресекли река Ефрат.

В неделя контролиращите Ракка и Кобане кюрдски сили сключиха споразумение със сирийското правителство за разгръщане на сирийски войски по границата с Турция. След американското напускане Анкара предприе на 9 октомври широка военна офанзива в Сирия срещу кюрдските милиции, които доскоро бяха високо ценен съюзник на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Вчера сирийските правителствени сили установиха контрол над град Табка и разположеното наблизо летище в провинция Ракка, както и няколко моста на река Ефрат и две водни електроцентрали, припомня ТАСС.

Сирийската армия е поела контрол върху военни бази в Североизточна Сирия, изоставени от американските сили, предаде руска държавна телевизия днес, цитирана от Ройтерс. Руски медии излъчиха първите кадри, показващи как руски и сирийски войски заемат позиции в зоната на град Манбидж, където преди това бяха разположени американски военни.

Обществената телевизия "Россия-24" показа руски танкове, които обикалят северния сирийски град, в деня след като Русия оповести, че изпраща патрули в региона.

Друг финансиран от руската държава канал - RT (Ар Ти), показа кадри на изтеглящ се американски конвой, който се разминава със сирийски конвой на пътя между Манбидж и Кобане.

Руското министерство на отбраната уточни, че сирийските сили са поели контрол върху повече от 1000 кв. км. в региона на Манбидж.

Армията на сирийския режим и кюрдските сили се сражават заедно срещу протурските бунтовници в Северна Сирия, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права. Организацията съобщава за ожесточени сражения североизточно от Айн Иса. Сраженията са близо до магистралата със стратегическо значение М4 в районите, разделящи териториите под кюрдски контрол, от зоните, превзети наскоро от сирийските съюзници на Анкара.

Войската на сирийския режим и предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили се сражават заедно, подчерта директорът на центъра Рами Абдел Рахман. Двама войници на сирийския режим бяха убити вчера вечерта в района на Айн Иса от артилерийски снаряди на протурските бунтовници, съобщи неправителствената организация.

Големият съюзник на Башар ал Асад Русия заяви, че няма да допусне сражения между турската армия и армията на сирийския режим, отбелязва Франс прес. Според центъра боевете между кюрдските сили и протурските бунтовници са концентрирани в граничните райони и най-вече в близост до град Рас ал Айн.

Кремъл съобщи днес, че турската военна операция в Североизточна Сирия не трябва да вреди на политическия процес в страната и действията на Анкара там трябва да са пропорционални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков каза обаче пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. Запитан колко може да продължи тази операция, Песков каза, че е "трудно да се говори за някакви срокове".

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, цитиран от агенция САНА, че нахлуването на турските войски в Северна Сирия няма никакво оправдание и поставя под сериозна заплаха работата на комисията, която трябва да изработи новата сирийска конституция и чието първо заседание е насрочено за края на месеца в Женева. Муалем посочи, че агресивните действия на Турция са насочени към продължаване на кризата в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят