Кола бомба избухна в американски хотел в Джакарта

Мощната кола бомба, която експлодира днес в американския хотел Мариот в индонезийската столица Джакарта, уби поне 13 души и рани още 103, съобщиха осведомителните агенции.

Индонезийският министър на отбраната Матори Абдул Джалил заяви, че взривът е причинен от бомба и съвсем ясно става дума за терористичен акт, предаде Би Би Си.

Експлозията е нанесла щети на пет етажа от хотела, прозорци и паркирани наоколо коли.

Сред убитите има един чужденец, гражданин на Холандия, а сред ранените са двама американци, двама сингапурци, един австралиец и един новозеландец. Убитият холандец Ханс Винкенмолен е президент на местната банка Рабобанк Дута Индонезия, притежавана от холандската Рабобанк.

Говорителят на банката Жан Дост заяви, че Винкенмолен заминал за Джакарта през 2000 г. и е трябвало да се върне обратно в Холандия в края на този месец.

Близо 120 души от различни националности са били ранени.

Земята около хотела , който е място за срещи на дипломати и бизнесмени поради близостта си до бизнес центъра на Джакарта и чуждестранните посолства, беше покрита с изпочупени стъкла и локви кръв, предаде Асошиейтед прес .

Според полицията бомбата най-вероятно e била поставена в автомобил Тойота, паркиран пред лобито на хотела, което е разположено близо до чужди посолства и офиси. Според кмета на Джакарта Сутиосо експлозивът вероятно е бил поставен в градско такси, паркирано в подземния гараж на хотела.

Взривът избухна по време на обедното оживление в търговската част на града.

Кафенето на приземния етаж по всичко личи е поело силата на взрива, предава кореспондентът на Би Би Си.
Инцидентът бил последван от невероятен хаос. Жена, която била в хотела по време на взрива, видяла как хора, притискащи с ръце горящите си лица, тичали от околните офиси.

Мадина Сар - Диарра, която е настанена в апартамент на последния етаж на хотела, заяви пред АП, че стъклата над 30 -я етаж били изпочупени. "Настъпи паника и когато слизах по стълбите, видях няколко наранени. Готвачите от ресторанта бяха облени в кръв", казва тя.

Правителството на Индонезия съобщи, че няма да се предаде на терористите и съобщи, че ще предприеме предпазни мерки срещу бъдещи атаки. Не бе съобщено обаче точно какви ще са тези мерки.

Вицепрезидентът Хамзах Хаз каза, че вероятната цел на атентата е да навреди на американските интереси в Индонезия.

САЩ незабавно подновиха призива си към американците в Индонезия да внимават за личната си безопасност.

Все още не е ясно кой стои зад атаката, но подозренията неизбежно ще паднат върху групата, която бе обвинена за бомбените атентати в Бали през октомври м.г., съобщи кореспондентът на Би Би Си.

Днешното нападение в Джакарта стана два дни преди произнасянето на първата присъда в процесите срещу организаторите и извършителите на атентатите на остров Бали. Тези процеси са срещу лидера и членове на свързаната с Ал Каида радикална групировка Джамаа Исламия, която извърши терористичните актове на остров Бали, при които загинаха 202-а души.

Още от Свят