Коли бомби убиха поне 30 души на различни места в Ирак

Кола бомба в Насирия взе две жертви

Най-малко 30 човека загинаха в неделя при няколко терористични атаки в Ирак, главно срещу шиити, предаде Ройтерс, цитирайки данни на полицията и лекари.

 

Две коли бомби избухнаха в промеждутък от няколко минути в южната част на Басра, където живеят предимно шиити. Убити са петима човека, изпотрошени са витрини на магазини. Друга кола бомба се взриви на оживен пазар в свещения за шиитите Наджаф и причини смъртта на седем души. Бомбени атентати срещу шиити бяха извършени също в Насирия, където има две жертви и 19 ранени, в Кут, Хила, Туз Хурмато и багдадското предградие Махмудия. Край северния град Мосул въоръжени лица убиха шестима полицаи на контролен пункт.

 

Засега нито една организация не е поела отговорност за някое от нападенията, но сунитските бунтовници и групировката Ал Каида в Ирак се активизираха тази година, опитвайки се да предизвикат масов конфликт между сунити и шиити. Сунитите в Ирак негодуват срещу шиитското управление и някои от тях отиват в Сирия да се бият срещу силите на Башар ал Асад. Иракски шиитски милиции и ливанската групировка "Хизбула" пък се сражават на страната на Асад, отбелязва Ройтерс.

 

По данни на ООН през май в Ирак над хиляда души са били убити при въоръжени нападения, като този месец стана най-кръвопролитният от края на вътрешния конфликт в Ирак през периода 2006-2007 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?