Колите без "Гражданска отговорност" са 18% от регистрираните

В България процентът на колите, които нямат застраховка "Гражданска отговорност" са около 18%, което е повече от допустимите 10%, смятат от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

На конференция по проблемите с автозастраховането бе дискутиран проблемът с незастрахованите моторни превозни средства.

Вредите, които водачите без застраховка нанасят, са огромни - от една страна на пострадалите при произшествия, а от друга загубите, които търпят гарантиращите институции, обясни председателят на бюрото Атанас Табов. Броят на незастрахованите превозни средства не трябва да бъде повече от 10 на сто от общия брой на регистрираните. Трябва да се вземат спешни мерки и да се определи механизъм, който драстично да намали броя на колите без "Гражданска отговорност", обясни той.

По данни на бюрото на автомобилните застрахователи от 3 089 802 превозни средства в края на септември застраховка имат 2 251 778, или 82 процента. Без застраховка "Гражданска отговорност" са 568 024 автомобила или 18 процента. В това число влизат и колите, които са спрени от движение, но не са свалени от регистрация.

Проверка за наличие на задължителната застраховка на преминаващи превозни средства чрез система за видеонаблюдение на кръстовището пред хотел "Шератон" в София показва, че от 16 346 автомобила, преминали за един час, 222 са били без застраховка.

Застрахователите предлагат на ръководството на МВР този експеримент да прерасне в задължителна процедура с налагане на санкции на собствениците на установените автомобили без застраховка.

Споделяне

Още от Бизнес