Колумбийският президент отличен с Нобелова награда за мир

Посвети я на народа си и жертвите на 50-годишната гражданска война

Сантос посвети наградата на колумбийците и жертвите на конфликта, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир заради непоколебимите му усилия за прекратяване на 50-годишната гражданска война в Колумбия, обяви Норвежкият нобелов комитет, който присъжда престижното отличие, предадоха световните агенции.

Сантос изигра водеща роля при сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили (ФАРК) на 26 септември.

Президентът Сантос започна преговорите, приключили с мирното споразумение между колумбийското правителство и ФАРК и непрестанно се стремеше да придвижи напред мирния процес, се казва в аргументацията на Нобеловия комитет за избора на Сантос.

Според организацията, макар мирът с ФАРК да беше отхвърлен в национален референдум на 2 октомври на референдум, това не означава обезателно, че мирният процес е мъртъв

Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия, добавя комитетът.

Призът бе посветен от Сантос "на всички колумбийци и особено на милионите жертви" на въоръжения конфликт, предаде Франс прес.

"От цялото си сърце благодаря за това престижно отличие. Приемам го не от свое име, а от името на всички колумбийци и особено от името на милионите жертви на този конфликт, от който страдаме повече от половин век", заяви Сантос от президентския дворец Каса де Нариньо в Богота.

"Това е нещо, което винаги ще бъде важно за моята страна и за хората, които са страдали в тази война", каза колумбийският президент, цитиран от ДПА. "Тази награда е голямо признание за нашата страна и аз я приемам с цялата си скромност", допълни той.

Най-малко 220 000 колумбийци загинаха в продължителния конфликт, а близо 6 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Според Сантос наградата за мир ще е важен стимул "за да започнем да градим мир в Колумбия".

Той изрази и вярата си, че ръководеното от него правителство скоро ще постигне мирно споразумение и с Армията за национално освобождение. Наградата "е сигнал от целия свят, че трябва да постигнем споразумение много скоро", подчерта той.

Ръководителят на ФАРК Тимолеон Хименес - Тимошенко поздрави Сантос за отличието и подчерта ролята на страните, помогнали за мирните преговори, които се водят в Хавана вече близо четири години - Куба, Норвегия, Венецуела и Чили. Без тях мирът щеше да бъде невъзможен, подчерта в Туитър Хименес, цитиран от Ройтерс.

В първата си реакция лидерът на ФАРК заяви само, че единствената награда, която иска партизанското движение, е "мир и социална справедливост", отбелязва АФП.

Бившият колумбийски президент Алваро Урибе също поздрави своя наследник на поста за получената Нобелова награда за мир. "Пожелавам му да успее да промени вредното за демокрацията споразумение", написа в Туитър Урибе.

Бившият президент беше лидер на движението, довело до отхвърляне на мирното споразумение от колумбийците на произведения в неделя референдум, припомня АФП.

Мирният процес в Колумбия е стигнал прекалено далеч, за да отстъпим сега, въпреки че колумбийците гласуваха срещу постигнатото споразумение на референдума в неделя, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той изрази надежда, че Нобеловата награда за мир, която беше връчена на президента Сантос "в критичен момент, ще вдъхне необходимата надежда и кураж на колумбийците".

Сирийската доброволческа група "Белите каски", една от организациите, за които се говореше, че са в надпреварата за отличието, поздрави Сантос за победата му, предаде ДПА.

"Поздравления за народа и президента на Колумбия. Искрено им желаем мир", написаха "Белите каски" в Туитър.

Тази година номинирани за Нобеловата награда за мир бяха рекордните 376 физически лица и организации.

Наградата с парична стойност от 8 млн. шведски крони (830 хил. евро) ще бъде връчена на ежегодната официална церемония в Стокхолм.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?