Командировани са медици в Сливен заради коронавируса

Инфекциозното не приема болни от 30 април, заразени са осем души от персонала

Командировани са медици в Сливен заради коронавируса

Двама лекари и четири медицински сестри са командировани в инфекциозното отделение на областната болница в Сливен, където преди дни почина първият лекар у нас от коронавирус. Други седем души от медицинския персонал също са заразени, а приемът в отделения е бил спрян на 30 април.

Това съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски, който е председател на Областния кризисен щаб, пред журналисти в понеделник. От болницата призоваха доброволци да се включат в работата на здравното заведение.

"С това командироване и попълване, така да се каже, на състава на отделението се дава възможност да бъдат създадени екипи за работа, което ще позволи да се минимизира риска от заразяване на медицинския персонал", каза Божурски.

Освен починалата д-р Илиана Иванова са се заразили още един лекар, пет медицински медицински сестри и една санитарка. Всички те са хоспитализирани в отделението, имат изявена клинична картина и се лекуват.

Според директора на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, заразата вероятно е станала заради неправилно боравене с личните предпазни средства. Починалата лекарка е имала недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент, като е възможно това е да причинило заразяването ѝ. Нейните близки, също диагностицирани с коронавирус, са в добро състояние, уточни тя

Общи 14 души в момента се лекуват в инфекциозното отделение на болницата "Д-р Иван Селимински" в Сливен, но приемът на нови пациенти е преустановен.

Новите случаи в града ще бъдат приемани във филиала на ВМА-Сливен, където в момента са настанени 12 души – осем от тях са с доказан коронавирус. Инфекциозното отделение там разполага с 20 легла. Две частни болници също са разкрили отделения, като МБАЛ "Хаджи Димитър" разполагат с 10 легла, а болница "Царица Йоана" има пет легла, предава БНР.

На територията на община Сливен към момента броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус е 54.

На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция на временно спрялото прием на болни отделение. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти.

Кметът на Сливен Стефан Радев по-рано обяви, че общината ще направи всичко възможно инфекциозното отделение на областната болница да заработи отново. "Каквото е необходимо като ресурс и логистика да осигурим, за да изпълним това, което предлагат медицинските власти и лекарите", каза той.

По време на поклонението в неделя в памет на загиналата от Covid-19 д-р Илияна Иванова директорът на областната болница д-р Васислав Петров призова медиците да отидат да работят като доброволци в отделението, но към момента няма информация дали има желаещи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?