Комикът Зеленский увеличава преднината си преди президентските избори в Украйна

Комикът Зеленский увеличава преднината си преди президентските избори в Украйна

Комедийният актьор Володимир Зеленски, изиграл ролята на президент в популярен телевизионен сериал, е увеличил преднината си в предизборната кампания в Украйна, според социологическо проучване, огласено в сряда, предаде Ройтерс.

Но подкрепата за 41-годишния политически новак все още остава далеч под нивото, необходимо, за да си осигури категорична победа на 31 март и повечето избиратели все пак не очакват той да стане държавен глава, показа анкетата на Центъра SOCIS.

Според нея Зеленски ще получи 24,6 процента на първи тур, следван от сегашния президент Петро Порошенко с 14,8 процента и опозиционния лидер и бивш премиер Юлия Тимошенко трета с 8,7 на сто.

За участие в изборите са регистрирани 39 кандидати. Ако на 31 март никой не спечели абсолютно мнозинство, първите двама в класирането ще се явят на 21 април на балотаж.

Според SOCIS 28,5 процента от анкетираните заявяват, че искат Зеленски да победи на втори тур, 25,7 на сто очакват Порошенко да бъде преизбран, а 12,7 виждат Тимошенко като победител.

Агенцията е интервюирала 2000 избиратели от всички райони на Украйна без анексирания Крим в периода 20-25 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят