Земеделският министър:

Комисионната на държавата от борсовата търговия с дървесина отива за с. Бисер

Найденов нарече Корнелия Нинова лъжкиня, тя го дава на съд

За първи път в петък на Софийската стокова борса се търгува дървесина. Пуснати бяха 100 хиляди куб. м. за около 5 милиона лева, съобщи директорът на борсата Васил Симов, цитиран от БНР. Цената за един кубик дървесина е между 30 и 80 лева.

В момента на Софийската стокова борса се търгуват дървесни трупи, които още не са отсечени – те ще бъдат отсечени и ще станат дървен материал за огрев и преработка едва през април 2012 г., обясни Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

 

На първата сесия за продажба на дървен материал присъства и министърът на земеделието Мирослав Найденов. В четвъртък депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви, че сделките са нагласени и правилата за търговия с дървесината, предложени от Найденов, противоречат на закона. Затова БСП е подала сигнал до прокуратурата.

 

“Това, което говориха вчера, госпожа Нинова най-вече, е поредният балон. Точно тя да е специалист по антикорупционни практики, тя, която беше изгонена от нейното правителство, мисля, че звучи несериозно. Това е все едно да поканите някой талибан като специалист по антитероризъм”, коментира Найденов в петък.

 

Внесените гаранционни депозити за фирми, които участват на днешната борсова търговия с дървесина, са 28, каза още Симов. Те ще играят за различни количества и видове дървесина, както в края на сесията ще има окончателни резултати.

 

Очаква се сделките в петък да са на стойност около 5 млн. лв. “Комисионната, която ние ще платим като държава в лицето на шестте държавни горски предприятия, е по 0.2 % или 10 000 лева”, съобщи министърът и заяви, че тези комисионни ще бъдат предоставени като дарение на бедстващите след наводненията от миналата седмица региони. По думите на Мирослав Найденов, мит е, че комисионната ще бъде около 2 млн. лв.

 

“По времето на госпожа Нинова комисионните в сделките при горите бяха около 30 %. И тя сега, смятайки, че около 5 милиона днес ще се завъртят тук, 30 % са около 2 милиона, които тя спомена вчера. Много съжалявам, тези пари, са раздавани по нейно време. В момента ние сме го регламентирали 0.2 % и това е минимумът, на който може да се работи. Години наред мотото в горите беше цитираното от госпожа Плугчиева – Гора голяма, заплата малка, тоест те са разчитали на допълнителни доходи. Ние искаме тук всичко да е ясно, пред очите на цялото общество, така че ще продължим в тази посока”, каза Мирослав Найденов.

 

“Не съм си намерила името на улицата, за да му позволявам да ме унижава”, отговори в парламента Нинова на обвиненията на Найденов и съобщи, че го дава на съд за клевета. “Ще има още оставки – Нели Нешева се освобождава за 12 000 лв., а Мирослав Найденов в момента злоупотребява с кризата с дърва и извън закона, нерегламентирано обогатява свои приближени фирми с около 2 млн. лв”, каза левият депутат.

 

“Заради нашия сигнал до прокуратурата днес Мирослав Найденов панически заяви, че заемаме такава позиция, защото сме се облагодетелствали от дървената мафия и сега затова сме против системата, която той въвежда”, каза Нинова и допълни: “Тъй като цитира моето име, завеждам днес дело за клевета срещу Найденов”.

 

Министърът не се забави с отговор на поредните атаки от страна на Нинова и каза “да заведе, ако иска, два съдебни иска”.

 

“От исковете на г-жа Нинова нямам абсолютно никакво притеснение. Обръщайки ѝ внимание, я правим значима”, коментира Найденов, който пристигна в парламента след посещението си на борсата.

 

“Всяка дума на г-жа Нинова е откровена лъжа. Обръщайки ѝ внимание да опровергаваме лъжите – за това, че тя има някакви политически амбиции в битката в БСП, просто няма да се получи. Аз не искам да се занимавам с нея. Нейните хора да се занимават с нея. Те се занимаваха, когато я изгониха. Какво да ѝ обяснявам на нея – тя идва и се изказва по всички теми. Тя разбира от ядрена енергетика, а сега в момента виждаме, че разбира и от гори.

Тя разбира от едно-единствено нещо – от корупционни схеми, които тя в момента протектира с действията си и иска да продължи”, заяви Найденов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България