Въпреки браншовите протести

Найденов непреклонен за борсовата търговия с дървесина

Агроминистърът се отказа да махне преференцията за местните фирми

Дървопреработвателният бранш на протест пред министерски съвет Сн. БГНЕС

Няма да спрем търговията с дървесина на стоковата борса, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сряда. Той се срещна с представители на дървопреработвателни фирми, които не подкрепят протеста на друга част от бранша.

По-рано през деня няколкостотин представители на отрасъла се събраха на демонстрация пред Министерския съвет срещу промяната в правилата за търговия с държавната дървесина. Според тях от това губят не само малките и средните фирми, докато се облагодетелстват големите играчи, които купуват на по-ниски цени от борсата, а после препродават на по-малките на пи-високи цени. Загуби търпи и държавата заради постиганите по-ниски цени на борсовите сесии.

Найденов обаче е категоричен, че няма да се откаже от продажбата на 50 процента от добиваната от държавните горски предприятия дървесина на борсата, а останалата половина от количествата ще продължи да се предлага на търгове от горските стопанства.

Само в рамките на проведената миналия петък сесия на Софийската стокова борса са реализирани 158 хил. куб. метра дървесина и са постигнати приходи над 10 млн. лв., докато при предишните правила за продажбата на тези обеми щеше да е необходимо провеждането на 150 или 200 търга, отбеляза Найденов.

Достигната е цена от 70 лв. за технологична дървесина, като при предишните търгове максималната е била 55 - 60 лв. Едрата иглолистна дървесина е изтъргувана за 130 лв, а на търговете тя е била едва 100 - 110 лв, посочи Найденов, опровергавайки тезата, че държавата ще има загуби от цените.

След срещата стана ясно, че няма да отпадне преференцията от 33% за добив на дървесина за местните фирми, което бе поискано именно от малките фирми миналата седмица и обещано от Найденов. Сега обаче представители на някои от фирмите заявили, че не са съгласни да отпадане гарантираният процент от добива на дървесина.

Собственици и управители на малки и средни дървопреработвателни фирми, които купуват директно от горските стопанства, обаче се оплакаха по време на протеста, че дори не са имали възможност да участват в борсовата търговия миналия петък. Така те са принудени да купят нужната им дървесина от спечелилите търговете фирми на по-високи цени.

"За да излезе материалът на борсата трябва да знаем къде се намира, защото транспортът е 20-30 % от себестойността на материала. Аз съм от Пловдив и за мен има разлика дали купувам от Смолян, Благоевград или Русе. Трябва да има информация за материала, който се търгува на борсата, а такъв нямаше. Само определени хора знаеха какво се продава. Искаме всичко да е ясно и да знаем къде е материалът, колко и с какво качество е", заяви Тодор Иванов, цитиран от БГНЕС.

"Министър Найденов иска да продаде гората на България на определени негови фирми и те да препродават дървесината на останалите хиляди фирми. Ние сме 3000 фирми, които се занимават с преработка на дървесина и това е поминъкът на хората в селските и планинските райони. Той иска да подари нашия поминък на негови приятели и то чрез Софийската стокова борса", коментира Димитър Джоков от инициативния комитет, организиращ протеста.

Според протестиращите новият начин на продажба ще доведе до закриване на бизнеса им, защото те са принудени да купуват материал от спечелили участници в борсовата търговия. Наскоро по време на парламентарния контрол депутати от БСП също предупредиха, че до сделки ще се допускат само препоръчани от ръководството на борсата фирми.

На протеста в сряда бяха издигнати плакати "Черна борса - купен мач, 6:0 за Найденов и сие", "Стокова борса + Найденов = черна борса", "Боже пази нашите гори и от ГЕРБ дори !", "Спрете черната борса, не убивайте средните и малките преработващи фирми", "Г-н Борисов, разкъсайте обръча от фирми около министър Найденов".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес