Комисия в Европейския парламент ще обсъди скандалите с подслушването в България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (ЕП) реши във вторник да включи в дневния си ред разискването на въпроса с подслушването в България. При гласуването общо 32-ама членове на комисията подкрепиха обсъждането на темата срещу 26 "против", предаде БТА.

Все още не е ясно на кое от следващите заседания на комисията въпросът ще бъде подложен на обсъждане. Евродепутатите, които подкрепиха предложението, настояват това да се случи до края на месеца.

В края на април на закрито заседание ръководството на комисията не постигна единодушие дали темата да залегне в дневния ред на заседанията. Това наложи въпросът да бъде подложен на гласуване в открито заседание.

Комисията към Европейския парламент може да обсъди темата, да изготви доклад и да предизвика разисквания в пленарната зала. Помощният орган на ЕП може да настоява и за приемане на резолюция. В тази комисия се разглеждат най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, функционирането на системите за сигурност, годишните доклади на Европол и за Шенген.

Предложение за обсъждане на скандалите в България беше внесено от български евродепутати и бе подкрепено от социалистите и либералите в ЕП.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол веднага се обяви против вдигането на темата на европейско равнище. Той осъди "опитите за политическа експлоатация на продължаващо разследване в България". Дол призова европейските институции да не се превръщат в сцена на вътрешнополитически дебати.

Малко преди това лидерът на ЕНП в Европейския парламент присъства на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в София и заяви силната си подкрепа за Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?